UDARAC SINALOI

Meksička vojska zaplijenila rekordnih 15 tona droge

10.02.2012 u 21:25

Bionic
Reading

U rekordnoj zapljeni droge meksička je vojska zadala vrlo težak udarac narkokartelima koji operiraju na zapadu zemlje jer je jučer u državi Jalisco u ranču pronašla drogu tešku 15 tona i vrijednu, prema prvim procijenama, oko četiri milijarde dolara

To je najveći dobitak u petogodišnjem ratu narkomafiji kojeg vodi predsjednik Felipe Calderón. 'To je svakako povijesna zapljena, preko 15 tona metanfetamina, pet tona kristala i sedam tona kemijskih preparata', pojasnio je general Gilberto Hernández Andreu.

Koliko je ulov velik govori i da je to duplo više nego što je 'palo' na granici Meksika i SAD-a tijekom 2011. godine.

Na ranču, koji se nalazi u lokalitetu Tlajomulco Zúñiga, blizu grada Guadalajare, uhićeno je 12 osoba. To je područje gdje vlada narkokartel Sinaloa kojeg vodi Joaquín 'el Chapo' Guzmán koji mjesecima ratuje s rivalom, narkokartelom Los Zetas

Vojska je u posljednjih mjeseci pronašla sedam laboratorija, ali je ovaj najveći. Smatra se da je droga pripadala Sinaloi, narkokartelu s najvećim inozemnim vezama i prvaku u proizvodnji metanfetamina.

Svejedno, u okruglim brojkama, kokain ostaje najviše prodana droga (40 posto tržišta) a iza nje su marihuana (30 posto), herojin (20 posto) te metanfetamini (10 posto).

Agencija za borbu protiv droge u SAD-u, DEA, smatra da je laboratorij ono mjesto gdje se može proizvesti najmanje pet kila droge unutar 24 sata. Sintetičke droge nisu imale veći uspjeh u SAD-u pa se droga prevozi u Europu.