PREDSJEDNIK PRED DUMOM

Medvjedev: Kreće nova utrka u naoružanju

30.11.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Rusija i Zapad pokrenut će novu utrku u naoružanju idućeg desetljeća ne uspije li suglasje u gradnji obrambenog sustava, upozorio je u utorak ruski predsjednik u godišnjem obraćanju naciji, kojoj je obećao rast i pozvao je u borbu protiv demografske krize i korupcije, prenijele su agencije o govoru koji su analitičari ocijenili blijedim i bez vizije

'U idućih deset godina pred nama je izbor: ili ćemo se dogovoriti oko proturaketnog obrambenog sustava i stvoriti istinski mehanizam suradnje ili ćemo, ne postignemo li konstruktivan sporazum, pokrenuti novu spiralu utrke u naoružanju', rekao je ruski predsjednik.

Pozvao je na jačanje suradnje sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom, no u slučaju neuspjeha Rusija će 'morati odlučiti o raspoređivanju novog obrambenog oružja. Jasno je da bi takav scenarij bio krajnje ozbiljan', upozorio je Dmitrij Medvjedev

Moskva i Zapad podijeljeni su od 80-ih godina oko raketnog obrambenog sustava, ali nov početak nastupio je na nedavnom summitu NATO-a u Lisabonu gdje je Medvjedev prihvatio ponudu za suradnju u raketnom obrambenom sustavu uvjetujući je ravnopravnim partnerskim odnosom.

Otkako je naslijedio prethodnika Vladimira Putina, Medvjedev gradi toplije odnose sa Zapadom, a napose s kolegom Barackom Obamom, no Moskva je ipak zaprijetila povlačenjem iz sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja koji je potpisala s Washingtonom ako američki raketni sustav preraste u prijetnju ruskoj sigurnosti.

Iz Medvjedevljeva govora o vanjskoj politici njemačka agencija dpa izdvaja poziv Europskoj uniji da ukine vize Rusima i pomogne Rusiji ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Također je poručio da bi Zapad trebao pomoći Rusiji da se modernizira razmjenom kvalificiranih stručnjaka i transferom tehnologije, dodaje dpa i podsjeća da je za idući tjedan planiran summit EU - Rusija.

U svrhu modernizacije i razvoja novih tehnologija uložit će se '30 milijardi rubalja (800 milijuna eura) za zajednička istraživanja sveučilišta i velikih tvrtki', citira Medvjedeva agencija AFP.

Agencija ističe kako je Medvjedev izrazio zadovoljstvo stabiliziranjem ruskoga gospodarstva nakon svjetske krize i obećao naciji rast te procijenio da će 2010. on iznositi četiri posto.

Prostorno najveća zemlja na svijetu boluje od demografske krize. Zato je Medvjedev pozvao na reformu sustava domova za djecu bez roditeljske skrbi, obećao više socijalne skrbi i olakšica obiteljima s dvoje djece i dodjelu besplatnog zemljišta obiteljima s troje ili više djece.

U borbi protiv korupcijskog zla zauzeo se za oštrije novčano kažnjavanje mita i korupcije. Sustav javne nabave potrebno je reformirati kako bi se suzbila korupcija, poručio je Medvjedev i osudio 'izravne veze kriminalnog svijeta i ruske policije'.

U prvim reakcijama analitičari su govor ocijenili blijedim, slabim i bez vizije, piše dpa.