PRAGMATIČNI RUS

Medvedev: Timošenko je 'unutarnje pitanje' Ukrajine

18.10.2011 u 18:21

Bionic
Reading

Zatvorska kazna oporbenoj čelnici Juliji Timošenko "unutarnje je ukrajinsko pitanje", rekao je u utorak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u Donjecku pošto je s ukrajinskom kolegom Viktorom Janukovičem razgovarao o cijeni ruskog plina za Ukrajinu, prenijeli su mediji dviju zemalja i svjetske agencije.

Zapad je kritizirao sedmogodišnju zatvorsku kaznu izrečenu oporbenoj čelnici kao politički motiviranu i Europska unija je u utorak, na neodređeno, odgodila Janukovičev posjet Bruxellesu, no one je izrazio uvjerenje da će suradnju s EU nastaviti.

Afera Timošenko 'unutarnje je pitanje Ukrajine', rekao je Medvedev te istaknuo "mi poštujemo suverenitet Ukrajine u odlukama njezinih vlasti, uključivo pravosudnih vlasti", javila je francuska agencija AFP.

Nakon izrečene presude prošli tjedan ukrajinsko pravosuđe je dva dana poslije otvorilo novu istragu protiv 50-godišnje Timošenko zbog pokušaja pronevjere 405 milijuna dolara državnog novca 1995.

Janukovič je pak na konferenciji za novinare naglasio da "će se sastati s partnerima u EU" s kojim Ukrajina ima projekte. Ako ti projekti nisu promijenjeni nastavit ćemo tim putem".

Bruxelles je s Ukrajinom planirao u prosincu potpisati ugovor o pridruživanju, što je sada upitno, piše AFP.

Rusija bi voljela da se pravosudne odluke ukrajinskih sudova potpuno temelje na ukrajinskim zakonima kako bi presude bile lišene bilo kakve političke ili proturuske dimenzije, poručio je Medvedev.

Sud u Kijevu presudio je da je Timošenko zlorabila ovlasti pri potpisivanju plinskog sporazuma s Rusijom 2009.

Energetska suradnja između Rusije i Ukrajine bila je u prošlosti zasjenjena nizom sporova oko opskrbe plinom, cijena i dugova. Rusija izvozi 80 posto svog prirodnog plina u Europu preko Ukrajine. Dvojica predsjednika koji su u Donjeck stigli na međuregionalni gospodarski forum pohvalila su dobru bilateralnu suradnju.

"Rusko-ukrajinski odnosi ne bi se trebali ograničavati samo na razgovore o cijeni plina i o tome kako treba graditi tako važan trend suradnje kao što je taj u energetskom sektoru", rekao je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare s Janukovičem.

Janukovič je rekao da je suradnja između Ukrajine i Rusije došla na puno višu razinu te je izrazio nadu da će trgovinska razmjena premašiti 50 milijardi američkih dolara u bliskoj budućnosti.

Dvojia predsjednika razgovarali su o carinskoj uniji i energetskoj suradnji, ali također i o zajedničkim istraživanjima i tehnologiji, industrijskim vezama, prometu i okolišu.