RUSKI DUALIZAM

Medvedev se oslobađa Putinova stiska?

05.05.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev obilježava 7. svibnja prvu godišnjicu mandata u kojem je zauzeo stil vladanja različit od svoga prethodnika Vladimira Putina, no analitičari propituju hoće li uvedene promjene završiti razlazom učitelja i učenika.

Pri isteku drugog po redu ustavom dopuštenog mandata, Putin je za nasljednika predložio svog bliskog suradnika i štićenika Medvedeva, a ovaj uzvratio imenovanjem Putina za premijera. Zemlju su obećali voditi kao "tandem", piše agencija Reuters u nizu tekstova uoči prve godišnjice "dualističke" vlasti.

No, u prvoj godini Medvedev je zauzeo drukčiji stil vladanja što je analitičare Kremlja potaknulo na propitivanje hoće li doći do "neizbježnog" razlaza vladajućeg dvojca

"Oni su dobri partneri, dijele zajednička stajališta o ruskoj budućnosti, no snažno se razlikuju po podrijetlu, načinu i stajalištima kako voditi stvari", rekao je jedan analitičar za agenciju Reuters.

U dvama svojim predsjedničkim mandatima 56-godišnji Putin, bivši KGB-ov špijun, vratio je Rusiji ugled svjetske sile zahvaljujući gospodarskom oporavku i pritom sjedište predsjednika, Kremlj, učinio i središtem ruskog života.

Odlučivao je o svim velikim pitanjima, a ljubav birača pridobivao i simboličnim gestama, te je izgradio stil u kojem je "predsjednik odgovoran za sve u Rusiji", što je doslovce i rekao u jednome od ranih govora.

"Sustav u kojem Kremlj odlučuje o svemu nije idealan", poručio je pak Medvedev, koji se morao uhvatiti ukoštac s teškom gospodarskom krizom. U usporedbi s Putninom pokazao je također da je manje sklon nametati ministrima svoju volju i manje se voditi emocijama. Vodeći rat u Čečeniji ili u sukobu s ruskim oligarsima, Putin se katkad vodio emocijama, dok je Medvedev puno pragmatičniji

Razlikuju se i u jeziku pa Putin govori izravnim, narodskim jezikom, a Medvedev voli pravničke izraze. On je mnogo više menedžer koji se radije pouzdaje u sustav nego u osobnu volju, dok je Putin "na neki način pravi ruski car, koji vjeruje da se bez njega svijet ne okreće", rekao je jedan analitičar za Reuters.

U godinu dana Medvedev je snažno smanjio nacionalističku retoriku Kremlja, izjasnio se za jačanje uloge nevladinih udruga, kojima je Putin želio ograničiti rad te ih optužio da su poluge zapadnih vlada.

"Medvedev je poslijesovjetski čovjek, on ne dijeli Putinove uspomene na poniženje nacije poslije pada komunističkog carstva", ističe jedan analitičar.

Putin njeguje ugled lidera koji voli susrete s vojnim zapovjednicima, leti borbenim zrakoplovom i plovi nuklearnom podmornicom, a Medvedev radije sjedi u svome domu za računalom i porukom da je "sloboda bolja od neslobode" zadire u tabu-temu Putinovih godina.

Analitičari se razilaze oko odgovora na pitanje hoće li Medvedev demokratizirati Rusiju i osloboditi je čvrsta Putinova zagrljaja ili je sve to dio igre ravnoteže moći vladajućeg tandema.

Neki, poput Alekseja Muhina iz Centra za političke informacije, napominju da "Medvedev očajnički treba vlastitu bazu moći i sada mora osvojiti pristaše u svakom uglu".

Drugi, kao Boris Makarenko iz agencije INSOR, smatraju da je promjenu odobrio Putin koji je izborom Medvedeva pokazao da je "spreman na određene korekcije svog političkog stila", a rezultat toga je "blaga liberalizacija" u upravljanju zemljom.