UHIĆENI NAPADAČI NA DOMODJEDOVO

Medvedev Putinu: Dosta je samoreklame!

03.02.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Šef ruske sigurnosne službe Aleksandr Bortnikov danas je objavio da je uhićeno nekoliko ljudi povezanih s napadom na aerodrom Domodjedovo. Ustanovljen je i osumnjičeni organizator, a počinitelj je bio 20-godišnjak iz jedne republike sjevernog Kavkaza

Istraga je pokazala da je bombaš samoubojica bio pod utjecajem narkotika. U televizijski režiranom susretu s Medvedevom (klasična PR praksa u Rusiji), šef FSB-a govorio je o umiješanosti obitelji žene koja se 31. prosinca 2010, najvjerojatnije greškom, raznijela u zatvorenoj prostoriji u jednom moskovskom predgrađu, a sumnja se da je to trebala učiniti na Domodjedovu.

No, još uvijek nije poznato tko su uhićeni ni koga ruske službe sumnjiče za organizaciju napada u kojem je poginulo 36 osoba, a više od 150 je ranjeno. Proteklih dana su visoki ruski dužnosnici izlazili u javnost s priopćenjima o uspješnoj istrazi. Jučer je ruski premijer Vladimir Putin izjavio da je slučaj u cijelosti rasvijetljen , ne navodeći podrobnije informacije. To je očito razljutilo - a i oduzelo dio slave formalno prvom čovjeku države Medvedevu, koji je danas pred TV kamerama imao primiri šefa FSB-a te je poručio: 'Slučaj nije razriješen! Postoji napredak, ali u ovome je stvar: treba raditi, a ne se samoreklamirati'.

Medvedev je podsjetio da će se o riješenom slučaju moći govoriti tek kad istraga ustanovi sve počinitelje i dokaze protiv njih te kada počinitelji i organizatori na sudu budu proglašeni krivima.

Medvdevljeva packa ponovno nije upućena direktno Putinu, ali se već nalazi na naslovnicama internetskih medija jer je svima jasno koga se prvenstveno tiče. Slično je bilo i uoči lanjskog izricanja presude Mihailu Hodorkovskome, kada je Putin na TV izjavio da, po njemu. 'lopov mora ležati u zatvoru'. Medvedev ga je tada promptno poučio temeljnim pravilima suvremene demokracije i trodiobe vlasti po kojima 'nijedan dužnosnik državnog aparata nema pravo komentirati taj, niti bilo koji pravosudni proces, prije objave presude'. Ovakvi se incidenti mogu činiti medijski preuveličanima, ali ispočetka nije bilo puno dima ni u ljetošnjim čarkama između Medvedeva i gradonačelnika Moskve Lužkova, a danas potonji već traži azil po Europi.