BAKIJEV U BJELORUSIJI

Medvedev pozvao na izbore u Kirgistanu

20.04.2010 u 16:59

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je u utorak privremenu kirgistansku vladu da raspiše izbore kako bi svojoj vlasti dala legitimitet i 'oživjela' državu koje trenutačno nema, javlja AFP

'Potrebno je hitno oživjeti državu jer nje sada nema', kazao je Medvedev nakon razgovora s Islamom Karimovom, predsjednikom Uzbekistana, koji dijeli granicu s Kirgistanom. 'Čekamo da privremena vlada to omogući jer je vrlo bitna legitimnost vlasti, tj. raspisivanje izbora, a ne puko obnašanje vlasti', objasnio je ruski predsjednik.

'Samo u tom slučaju možemo razvijati gospodarsku suradnju', dodao je. Nakon svrgnuća Kurmanbeka Bakijeva novi su vođe obećali sazivanje predsjedničkih izbora u roku od šest mjeseci. Rusija je vrlo brzo priznala privremenu vladu u Kirgistanu pod vodstvom bivše ministrice vanjskih poslova Rose Otunbajeve i odobrila zajam od 20 milijuna dolara i povoljan zajam od 30 milijuna dolara toj srednjoazijskoj zemlji koja je na rubu bankrota.

Bivši predsjednik Bakijev nalazi se u bjeloruskoj prijestolnici Minsku, izjavio je u utorak predsjednik te zemlje Aleksander Lukašenko. Bakijev je s tri člana svoje obitelji u Minsku, dodao je Lukašenko.

'Može tu ostati i živjeti. Ovdje ima posla za njega', rekao je Lukašenko odgovarajući na pitanja u parlamentu. Dodao je kako se Bakijev i dalje smatra kirgistanskim predsjednikom. Pristaše prognanog Bakijeva u Kirgistanu traže njegov povratak na vlast, ali mu prijeti uhićenje ako se vrati. Njega i obitelj okrivljuju za više od 80 poginulih i više od 1600 ozlijeđenih u neredima koji su izbili nakon prosvjeda protiv njega u travnju.

U ponedjeljak su izbili novi nemiri u Kirgistanu u kojima je poginulo petero i ranjeno 30 ljudi. Zamjenik predsjednice privremene vlade Temir Sarijev okrivljuje Bakijevljeve pristaše za poticanje nereda.

Agencija Akipress javila je da su suprotstavljene strane Bakijevljevih pristaša i protivnika zapalile zgrade i počele pucnjavu u Majevki, sjevernom predgrađu prijestolnice Biškeka. Sukobi su izbili kasno u ponedjeljak i trajali do jutra u utorak, a privremena vlada je najavila da će se oštro suprotstaviti svima koji potiču nemire.