NAKON NAPADA NA SJEVERNOM KAVKAZU

Medvedev obećao obračun s terorizmom

19.08.2010 u 21:50

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev obećao je u četvrtak da će se obračunati s organizatorima ovotjednog bombaškog napada na Sjevernom Kavkazu, uzavrelu području koje je godinama uporište islamističkih pobunjenika

Napad je zadao udarac naporima Kremlja da zaustavi širenje islamističke pobune u tom uglavnom muslimanskom području kojim haraju korupcija, siromaštvo i ideologija sveopćeg džihada.

Tijekom posjeta Pjatigorsku, gdje je u eksploziji automobila bombe u utorak uništen kafić i ranjeno 30 osoba, Medvedev je oštrije nego inače osudio napad.'Organizatori moraju dobiti kaznu koju zaslužuju', rekao je mjesnim čelnicima prije nego je posjetio ozlijeđene u bolnicama. 'Ako pruže otpor bit će eliminirani'.

Drugi napad, također u utorak, dogodio se u Sjevernoj Osetiji, a oba su bila u pokrajinama s većinskim kršćanskim stanovništvom, gdje su sukobi povezani s pobunom rjeđi nego u Čečeniji, Dagestanu i Ingušetiji, gdje većinu puka čine muslimani.

Analitičari ocjenjuju da se sukob širi izvan uobičajenih granica. To je za Kremlj povod za zabrinutost zbog blizine Sočija, domaćina zimskih Olimpijskih igara 2014.