LJUBAV SRBIJE I RUSIJE

Medvedev napustio Beograd

20.10.2009 u 21:47

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev završio je u utorak svoj posjet Srbiji sudjelovanjem na svečanoj akademiji u povodu 65. obljetnice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu

Čestitajući obljetnicu Beograđanima, Medvedev je u govoru u beogradskom Sava centru istaknuo kako narode Rusije i Srbije povezuje slavna zajednička povijest i bratstvo te zahvalio Srbima na brizi prema sovjetskim vojnicima koji su poginuli boreći se za oslobođenje Beograda.

U okviru boravka u glavnom gradu Srbije ruski je predsjednik, odmah po dolasku, tijekom prijepodneva razgovarao u četiri oka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, a istodobno su sastanak održala i izaslanstva dviju zemalja.

Sastanci su rezultirali potpisivanjima nekoliko sporazuma o suradnji u području sigurnosti i gospodarstava dviju zemalja, a mediji su prenijeli da je također odobren ruski kredit Srbiji u visini od milijardu dolara.

Generalni direktor srbijanskog energetskog poduzeća 'Srbijagas' Dušan Bajatović i predsjednik upravnog odbora ruske tvrtke 'Gazprom' Aleksej Miler tom su prilikom potpisali ugovor o osnutku zajedničkog poduzeća za upravljanjem spremištem plina 'Banatski dvor' i dodatak ugovoru o plinovodu 'Južni tok'.

Dvojica su predsjednika potom, u obraćanju novinarima, zaključili kako postoji uspon u političkim i gospodarskim odnosima između Rusije i Srbije te da su veliki projekti, čija je realizacija dogovorena, dokaz strateškog karaktera odnosa između dviju zemalja.

Medvedev i Tadić poslije podne su položili vijence na spomenik osloboditeljima Beograda, nakon čega se ruski predsjednik obratio zastupnicima u srbijanskom parlamentu. U govoru u srbijanskoj skupštini ruski je predsjednik izrazio uvjerenost da će daljnji razvitak bilateralnih odnosa Rusije i Srbije koristiti ne samo njima dvjema već i Balkanu i cijeloj Europi, te da je to glavni međunarodni rezultat njegova službena posjeta Srbiji.

Medvedev je potom posjetio Sinod Srpske pravoslavne crkve, gdje mu je uručeno najviše crkveno priznanje, orden Svetog Save prvog reda. Ruski je predsjednik, praćen brojnim političkim i gospodarskim izaslanstvom, nešto nakon 20 sati napustio Beograd.