ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA

Medved odgovorio Ženskoj mreži

09.09.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Ministar branitelja Tomo Medved Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja razriješio je u skladu sa svojim ovlastima, stoji u priopćenju Ministarstva branitelja, koje se odgovorilo na kritike Ženske mreže

Ministar branitelja Odluku o razrješenju o imenovanju članova Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja donio je u okviru svojih ovlasti, a na temelju Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu i podzakonskih akata odnosno Pravilnika o ustrojstvu i načinu rada Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja', poručuju iz Ministarstva branitelja.

'Naime, propisi koji su na snazi ministru daju mogućnost razrješenja članova Povjerenstva (u cijelosti i/ili dijelu) ako se ispune određene pretpostavke. Sasvim su zlonamjerne tvrdnje iznijete u priopćenju Ženske mreže Hrvatske kojima se ocjenjuje stručnost dosadašnjih članova Povjerenstva i novoimenovanih. Usporedimo li kompetencije i obrazovanje članova Povjerenstva u kojem se prethodno nalazilo tri diplomirana psihologa, četiri doktora medicine, jedna magistra znanosti, tri pravnika, a u novoimenovanom dva pravnika, sedam doktora medicine specijalista, jedan specijalist kliničke psihologije te jedan diplomirani kriminalist, možemo zaključiti kako je tvrdnja o nekompetentnost čista manipulacija', kažu u Ministarstvu branitelja.

Podsjećaju da je Povjerenstvo je od 1. 11. 2015. do 31. 5. 2016. obradilo ukupno 106 predmeta od zaprimljenih 158 i održalo ukupno 19 sjednica.

'Stoga su sasvim zlonamjerne tvrdnje iznijete u priopćenju Ženske mreže Hrvatske kojima se ocjenjuje stručnost dosadašnjih članova Povjerenstva i novoimenovanih. Svi novoimenovani članovi Povjerenstva udovoljavaju svim zakonskim uvjetima i imaju istaknute rezultate u području svog rada. Također, vodilo se računa o osiguranju rodne ravnopravnosti (uz žene žrtve ratnog zločina silovanja počinjene u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku u velikom su broju bili i muškarci) pa isključujemo eventualne prigovore takve vrste', kažu u Ministarstvu branitelja.