složeni proces

Medved: Objavit ću sve detalje o braniteljskim mirovinama, neki time tendenciozno manipuliraju

16.05.2019 u 09:58

Bionic
Reading

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je uoči sjednice Vlade da će idućih dana objaviti sve podatke o braniteljskim mirovinama, tako da će se moći vidjeti koliko je korisnika tih mirovina i brojčana kretanja kroz duže razdoblje. Nije htio komentirati to što na službenoj komemoraciji u Bleiburgu ove godine neće biti najviših predstavnika vlasti

Odgovarajući na pitanja novinara, Medved je rekao da se na Bleiburgu trebaju poštovati 'pravila koja je austrijska strana nametnula'. Osobno, očekuje da će sve proći u najboljem redu.

'Važno je pozvati sve hodočasnike koji će nazočiti komemoraciji da se pridržavaju mjera koje je austrijska strana nametnula, odnosno pravila koja su vrlo jasno naglasili i koja su dostupna u medijima', poručio je Medved.

Napomenuo je da će tamo, kao službeni predstavnici Vlade, biti on i ministar uprave Lovro Kuščević, a ništa drugo nije želio komentirati.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom danas će položiti vijence i odati počast na Bleiburškom polju, u Teznu kod Maribora i u Maclju. Na glavnoj komemoraciji u subotu u Bleiburgu, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, izaslanik predsjednika Sabora bit će Ante Sanader. Izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bit će predstojnica njezina ureda Anamarija Kirinić.

  • +20
Tomo Medved Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Po pitanju braniteljskih mirovina i prijedloga da se one izdvoje iz sustava mirovinskog osiguranja, napomenuo je da se radi o izrazito zahtjevnom i složenom procesu, ali i da su 'one u velikoj mjeri već izdvojene'.

Najavio je da će ovih dana u detalje pokazati kako se obračunavaju braniteljske mirovine.

'Ovih dana ćemo se osvrnuti na način kako se braniteljske mirovine obračunavaju, na segmet koji se izdvaja iz mirovinskog i onaj dio iz proračuna. Dostavit ćemo svim medijima cjelovitu sliku iz koje će biti vidljivo kretanje unatrag nekoliko godina pa ćete vidjeti precizno i nedvosmisleno koji branitelji koriste koju mirovinu i po kojoj osnovi', rekao je Medved, dodajući da određene osobe i strukture tendenciozno manipuliraju s tim brojkama.

  • +14
Potpisivanje sporazuma o provođenju sistematskih pregleda hrvatskih branitelja Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL