uoči užeg kabineta

Medved: Nisam primijetio da su zagrebački HDZ-ovci nezadovoljni Bandićem

14.01.2020 u 17:20

Bionic
Reading

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u utorak kako nije primijetio da članovi zagrebačkog ogranka HDZ-a izražavaju nezadovoljstvo koalicijom s gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovom strankom.

"Zagrebački gradonačelnik radi svoj posao, Vlada radi svoj odgovorno", poručio je Medved dolazeći na sjednicu užeg kabineta Vlade.

HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol u nedjelju je na facebooku objavio da "Bandić nije budućnost Zagreba" i pozvao HDZ u borbu za Zagreb, dok je prije nekoliko dana HDZ-ov ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio da bi Bandića u idućem mandatu trebao zamijeniti netko mlađi.

Medved je, međutim, na pitanje novinara o nezadovoljstvu zagrebačkih HDZ-ovaca koalicijom s Bandićem kratko odgovorio kako "nije primijetio" nezadovoljne članove HDZ-a u Zagrebu.

U srijedu će se u Hrvatskom saboru raspravljati o zahtjevu oporbe za opozivom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, a Medved poručuje kako je Vlada o tome iskazala jasan stav.

"Vlada se jasno očitovala i dala vrlo jasan stav", podsjetio je Medved na Vladino odbijanje oporbenog prijedloga za smjenom Divjak.

Marić o opozivu Divjak: Treba ostati miran i argumentiran

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da vladajuća većina u Hrvatskom saboru treba ostati mirna i argumentirana prilikom saborske rasprave o oporbenom prijedlogu za opozivom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

"Mislim da smo spremni, vidjet ćete i ćuti sve sutra. Treba uvijek ostati miran i argumentiran", poručio je Marić uoči užeg kabineta Vlade na pitanje jesu li vladajući spremni podržati Divjak u Hrvatskom saboru, gdje će se u srijedu raspravljati o oporbenom zahtjevu za njezinim opozivom.

O nezadovoljstvu članova zagrebačkog HDZ-a koalicijom sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovom strankom Marić kaže kako ništa ne zna, a na koalicijski sastanak nije ni pozvan.

Na pitanje je li Bandić krivac za izborni poraz predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu, Marić je odvratio kako "nije baš nekakav dobar sugovornik za tu temu".

Ćorić vjeruje da će Divjak ostati u Vladi

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je u utorak uoči sjednice Vladina užeg kabineta uvjerenje da će većina u Saboru odbiti oporbeni zahtjev za opozivom ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i da će ona ostati u Vladi.

Na pitanje kakvi su odnosi u vladajućoj koaliciji Ćorić je odgovorio da ne zna i ne sudjeluje u tim razgovorima jer na koalicijski sastancima sudjeluje prije svega vrh stranke.

U vezi nastavka suradnje HDZ-a sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, Ćorić je rekao kako je to pitanje za Predsjedništvo HDZ-a, a on će se o tome, bude li pozvan, izjasniti u okviru stranačkih tijela.

Ćorić je rekao kako je sve što se događa u zadnje vrijeme obilježeno klimatskim promjenama.

"Vidjeli ste kakvu je popularnost u zadnjih pola godine opravdano zaslužila ekološka aktivistica Greta Thunberg, vidjeli ste da je i 'green deal' kao ključni dokument funkcioniranja Europske komisije u potpunosti zelen. Isto tako i naše politike gospodarenja otpadom i zaštite prirode i energetska strategija Hrvatske - sve su išle u tom smjeru", kaže Ćorić.

Europa je lider u borbi protiv klimatskih promjena, nažalost neki drugi igrači na svjetskoj sceni nisu na to spremni. To je izazov, imajući na umu da Europa proizvodi tek oko 10 posto ukupne emisije ugljičnog dioksida na svjetskoj razini. Hrvatska predsjedava Vijećem EU-a i želimo dati primjer ostalima - Europa i Hrvatska kao predsjedateljica, rekao je Ćorić novinarima.