SPAŠAVANJE TAJKUNA

Međusobni sukobi tresu slovensku vladu

20.04.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Slovenska vlada našla se u krizi nakon što je Nova ljubljanska banka reprogramirala dug od 150 milijuna eura Pivovarni Laško, koja već duguje oko milijardu eura. Stranka Zares oštro se pobunila protiv reprogramiranja kredita Pivovarni Laško koja je u većinskom vlasništvu Infond Holdinga, a čiji je većinski vlasni predsjednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot

Istovremeno, Šrot je vlasnik i skoro polovine Mercatora, ali i skoro stopostotni vlasnik novinske kuće Delo, piše B92.

Unatoč svom većinskom udjelu u vlasništvu Pivovarne Laško, Šrot nikada nije dao zakonom predviđenu ponudu za preuzimanje.

Nova ljubljanska banka, koja je u većinskom državnom vlasništvu, reprogramirala je ovaj dug Pivovarni Laško unatoč tome što su i slovenski premijer, ali i ministar privrede najavljivali da neće biti reprogramiranja dugova za 'osobne vlasničke konsolidacije'.

Upravo zbog toga je ministar privrede Matej Lahovnik, član stranke Zares, odmah postavio pitanje odgovornosti predsjednika uprave Nove ljubljanske banke Draška Veselinovića, ali i najavio da očekuje da će se na sjednici savjeta njegove stranke postaviti i pitanje izlaska iz vladine koalicije.

Ovo je već drugi sukob unutar vlade, povodom predsjednika uprave Nove ljubljanske banke Draška Veselinovića, čijem postavljanju na to mjesto se stranka Zares već usprotivila jer je na to mjesto došao kao član koalicijske liberalne stranke LDS bez javnog natječaja. Zares je kao stranka nastao izlaskom dijela članova iz LDS-a.

Stav stranke Zares o odgovornosti Draška Veselinovića podržava i koalicijska stranka umirovljenika DESUS koja smatra da vlada mora održati obećanja da će se krediti odobravati samo onim poduzećima koja žele očuvati radna mjesta i imaju programe, a 'ne za konsolidaciju preuzimanja vlasništva koju su učinile neke uprave'.

Kao i Zares, i ova stranka smatra da se što prije mora sazvati skupština Nove ljubljanske banke koja bi imenovala novi nadzorni odbor i obavila zamjenu uprave banke.

Istovremeno, u centru pažnje su ponovno dionice Mercatora, koje je jednim dijelom na prodaju ponudila Pivovarna Laško, ali i dala kao garanciju za kredit kod Nove ljubljanske banke.

Ministar financija France Križanič je prošlog tjedna već rekao da država treba ponovno doći u posjed tih dionica da bi Mercator zaštitila od toga da ga kupe stranci, misleći na hrvatski Agrokor, kojem je za tu kupovinu, kako pišu slovenski mediji, hrvatska država spremna dati garanciju.

Ovome se ranije oštro usprotivio ministar gospodarstva, koji smatra da država ne bi smjela ponovno za veću cijenu kupovati ono što je sama prije toga prodala po nižoj cijeni.

Nakon toga je Nova ljubljanska banka, kao uvjet za reprogramiranje spomenutog duga, zatražila da bez njene suglasnosti ne mogu biti prodane one dionice Mercatora koje su dane kao garancija za obnovljeni kredit.

Ipak, očekuje se da će slovenska vlada uspjeti naći izlaz iz ove krize jer su izvanredni izbori najgore što bi Sloveniji moglo da se dogodi u ovom trenutku, smatra većina političkih aktera.