BITKA ZA PREVLAST

Međusobni rat uzgajivača lipicanaca

24.08.2010 u 09:19

Bionic
Reading

U sjeni prosvjeda oko ukidanja Državne ergele lipicanaca Đakovo i namjeri Vlade da je pripoji Hrvatskom centru za konjogojstvo vodi se bitka za prevlast nad najvažnijom institucijom privatnih uzgajivača lipicanaca

Dvije grupe uzgajivača zaratile su oko Hrvatskog središnjeg saveza uzgajivača konja lipicanske pasmine (HSSUL) i krajem lipnja održali dvije skupštine na kojima su izabrali svoja vodstva. U međuvremenu, izrađen je još jedan pečat, identičan originalnom. Osim toga, saznaje tportal, ukinut je HSSUL-ov bankovni račun i s njega je podignuto svih 17,8 tisuća kuna.

Sukobljene strane predvode Stanko Vujčić i Ivan Jeđut, međusobno se optužujući za falsificiranje dokumenata te tužeći se Ministarstvu uprave od kojega ovih dana očekuju rješenje o legalno izabranom predsjedniku HSSUL-a. Radi se o jednom od tri saveza privatnih uzgajivača konja – uz Savez uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i Savez uzgajivača hrvatskog posavca – koji s Ergelom Đakovo čine osnovu hrvatskog konjogojstva.

Jeđutova frakcija svoju skupštinu održala je 29. lipnja u Vinkovcima, ali Vujčić je smatra nepostojećom jer su sve udruge prisutne na njoj ranije potpisale pismo o izlasku iz HSSUL-a. Tportal posjeduje kopiju tog pisma na kojoj se vidi da iz HSSUL-a istupa sedam privatnih ergela i četiri konjogojske udruge te kopiju neopozive ostavke Ivana Jeđuta kao dotadašnjeg predsjednika.

Ostavka Ivana Jeđuta (klikni za uvećanje)

Vujčićeva struja zato je pet dana ranije, 24. lipnja, u đakovačkoj ergeli na Ivandvoru sazvala svoju skupštinu na kojoj su smijenili staro vodstvo. Opozvali su i Matu Čačića, ravnatelja Hrvatskog centra za konjogojstvo (HCK), kao svog predstavnika u Međunarodnoj federaciji uzgajivača lipicanaca u Beču (LIF). Na đakovačkoj skupštini bilo je ukupno devet konjogojskih udruga koje, kaže Vujčić, broje veći broj glasova od svojih suparnika. Naime, prema statutu, više glasova pripada udrugama nego privatnim ergelama.

Sukob se produbio kada se Vujčić javno usprotivio pripajanju Ergele Đakovo HCK-u i obznanio da je protiv Čačića podnio nekoliko kaznenih prijava, prijavu zbog lažnog predstavljanja LIF-u i peticiju toj krovnoj organizaciji za lipicansku pasminu s potpisima oko 100 naših uzgajivača.

Priča se nastavila u subotu u Popovači gdje su konferenciju za tisak sazvali Ivan Jeđut i predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Vjekoslav Posarić i poduprli sporni Vladin plan da spoji Ergelu Đakovo i HCK. Jeđut i Posarić smatraju da je Čačić na čelu HCK od 2008. godine napravio niz dobrih projekata poput izdavanja matične knjige i 12 stručnih knjiga te da provodi kvalitetnu selekcijsku politiku.

O ishodu ovog sukoba ovisi i sudbina brojnih uzgajivača lipicanaca koji jedino preko saveza mogu pregovarati s Ministarstvom poljoprivrede o poticajima za konje, provođenju selekcije i novim propisima. Dok se stvar ne razjasni, zajedno s budućnošću Ergele Đakovo, ni LIF ne može isplatiti preostali dio sredstava za pomoć uzgajivačima iz projekta INCO Copernicus. Ne zna se ni tko će biti uz ravnatelja ergele biti drugi hrvatske predstavnik u toj krovnoj svjetskoj organizaciji uzgajivača lipicanaca.