SAMO U BIH

Međusobna tužakanja socijaldemokratskih stranaka

06.07.2011 u 07:15

Bionic
Reading

Sukob dviju, barem na papiru, socijaldemokratskih stranaka, koje su k tome i najjače stranke u Bosni i Hercegovini, prenio se na međunarodnu razinu i dodatno zakomplicirao moguće rješenje oko sastavljanja nove vlade koje nije na vidiku ni devet mjeseci nakon izbora

SDP BiH Zlatka Lagumdžije je, naime, od Socijalističke internacionale isposlovao opomenu pred isključenje za Dodikov SNSD zbog nacionalističke politike koju vodi, a koja je nespojiva sa socijaldemokratskim idejama. Dodik je odmah krenuo uzvratiti Lagumdžiji te ga je tužio Socijalističkoj internacionali zbog koaliranja s HSP-om BiH, koji, prema njegovom mišljenju, baštini ustašku tradiciju potpuno nespojivu sa socijaldemokratskim idejama. Tako smo došli u situaciju da dvoje socijaldemokratske stranke optužuju jedna drugu za nacionalizam.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je za Dodikovu stranku jednostavno odgovoriti: 'To je čista nacionalistička stranka i tu nema dvojbe. Sa SDP-om BIH je stvar kompleksnija i ne može se jednostavno definirati.'

'To je stranka koja baštini jedan bošnjački unitarni koncept nasuprot konsocijacijskom Daytonskom sustavu koji Bosnu i Hercegovinu promatra kao državu triju naroda koji su konstitutivni u svakom dijelu države', kaže Gjenero.

'SDP BiH je i prilikom izbora člana predsjedništva Bosne i Hercegovine kada su kandidirali Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva, koji je izabran bošnjačkim glasovima pokazali da zaobilaze konsocijacijski poredak zemlje (temelji se na širokoj uključenosti različitih društvenih aktera u politički život, relativizira većinsko pravilo odlučivanja), ali nemoguće je tu stranku nazvati nacionalističkom jer doista pokušavaju biti multinacionalnom iako je njihovo biračko tijelo primarno bošnjačko', ističe politički analitičar.

Gjenero se osvrnuo i na Dodikovu primjedbu da je Lagumdžija koalirao s strankom koja baštini ustaško naslijeđe rekavši da je SDP BiH ušao u koaliciju s onima s kojima je mogao jer nisu htjeli koalirati s HDZ-om BiH koji im se po pravilima igre koja su do sada vladala u BIH nametao kao logičan izbor.

'Dodikov potez neće donijeti rezultata jer je Europskim socijalistima jasna pozicija u kojoj se Lagumdžija nalazi', zaključio je Gjenero. Lagumdžija također za svoju politiku trenutačno ima naklonost većina zemalja Europske unije, SAD-a i Turske, a na međunarodnom planu Dodik je gubitnik koji se promatra kao problematičan politički akter.

Ipak, Gjenero se složio da se u političkoj krizi koja potresa Bosnu i Hercegovinu obje socijaldemokratske stranke ponašaju neodgovorno i pridonose političkoj blokadi zemlje. Politički analitičar nije za kraj propustio kritizirati ni političko vodstvo u Bosni i Hercegovini okupljeno oko dva HDZ-a zbog koalicije s Dodikom koju smatra nedopustivom.