gašenje požara

Međuresorna vježba 'Sigurnost 19' u Divuljama 21. svibnja

17.05.2019 u 14:25

Bionic
Reading

Međuresorna vježba 'Sigurnost 19', kojom se želi provjeriti spremnost i koordinacija snaga koje tijekom ljeta sudjeluju u gašenju požara, održat će se 21. svibnja u Divuljama, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare Hrvatske vatrogasne zajednice

Ciljeve i plan vježbe predstavili su glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan te pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Vježba će se provesti na prostorima Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a na njoj će se prvi put vidjeti zajednički desant vojnih i vatrogasnih snaga. Održat će se i prezentacija novog besposadnog sustava 'Orbiter', vidjeti mogućnost uzimanja vode kanaderima s jezera Štikada kod Gračaca, zaštita kritične infrastrukture i prostora, prenošenje slika s mjesta događaja u realnom vremenu u Vatrogasno-operativno središte, nalet kanadera i air traktora, zajednički desant pripadnika vatrogasaca i MORH-a te uvježbavanje snaga hitne medicine i vatrogasaca.

Glavni su ciljevi vježbe, istaknuo je Tucaković, uvođenje novih tehnologija i provjera prijenosa slike s fiksnih i pokretnih kamera (besposadni sustav "Orbiter") sa kriznog žarišta u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u realnom vremenu radi poboljšanja situacijske svijesti za donošenje odluka. Vježbom se želi provjeriti i sposobnosti olakšanog donošenja odluka članova Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH te uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima MORH-a.

Tuškan je rekao da se vježbom žele pokazati sposobnosti nadzora situacije i donošenje odluka na temelju dobivenih informacija. 'To ćemo poboljšati jačim uvezivanjem svih izvidničkih elemenata nadzora, kamera Hrvatskih šuma, MUP-a, bespilotnih letjelica i sl.' 

Naglasio je kako u će u vježbi sudjelovati sve grane Oružanih snaga RH (kopnene, zračne i pomorske i dr.). U njoj će na više lokacija sudjelovati kanaderi, air traktori i helikopteri. Uz to, sudjelovat će desantni brod minopolagač koji može služiti i za dostavu pitke vode te prijevoz vatragasaca kao i desantni brod za prijevoz vojnika i manje tehnike a koji može iskrcati potrebne ljude na neuređenu obalu. Tuškan je rekao i da će oko 200 vojnika biti razmješteno u Kninu, Benkovcu, Divuljama i Pločama.

Trut je rekao da će u toj međuresornoj vježbi imati i simulacije nekoliko istovremenih požara na području triju županija, spašavanje unesrećenih , organizacija i prijevoz snaga te komunikacija snaga sa vatrogasnim zapovjedništvom. Istaknuo je da je vježba zahtjevna te će dati mogućnost svim snagama da se prezentiraju i pokažu svoje znanje.

U vježbu su, uz vatrogasne i pripadnike MORH-a, uključeni i pripadnici Hrvatskih šuma, Hrvatskih autocesta, Odašiljača i veza, pripadnici civilne zaštite i drugi.