PATRICK ROBINSON:

Međunarodni suci i tužitelji ostaju u BiH

16.06.2009 u 10:27

Bionic
Reading

Predsjednik Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson pozvao je vlasti u BiH tijekom posjeta Sarajevu da omoguće nastavak angažmana međunarodnih sudaca i tužitelja koji rade u Sudu BiH, objavili su u utorak mediji

SARAJEVO - "Zabrinut sam zbog propusta Vijeća ministara BiH da osigura sredstva za implementaciju strategije za procesuiranje ratnih zločina. Jasno je da će nekada Odjel za ratne zločine uključivati samo domaće suce, ali još nismo došli u fazu u kojoj međunarodni suci nisu potrebni", rekao je Robinson govoreći na regionalnoj konferenciji o promociji naslijeđa ICTY-a koja je jučer započela u Sarajevu.

Dodao je kako je nastavak rada međunarodnih sudaca i tužitelja ključan za zaštitu integriteta pravosuđa. Robinson, koji dva dana boravi u Sarajevu, trebao bi se susresti s Visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i tročlanim BiH Predsjedništvom.

Vijeće ministara BiH nije na nedavnoj sjednici odobrilo produženje mandata međunarodnih sudaca i tužitelja nakon 1. siječnja 2009.