polarizirano okruženje

Međunarodni promatrači: Izbori u Armeniji bili su slobodni i pravični

21.06.2021 u 16:59

Bionic
Reading

OESS je u ponedjeljak ocijenio da su parlamentarni izbori u Armeniji bili slobodni i pravični no oporbenih čelnik tvrdi da je bilo neregularnosti i najavljuje tužbu ustavnom sudu

Izborna kampanja bila je slobodna i pravična, istaknuli su promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Kari Hendriksen iz Norveške kazao je u armenskoj prijestolnici Erevanu u ponedjeljak da su temeljna prava birača, u polariziranom okruženju, bila poštivana.

Vlasti su profesionalno organizirale nedjeljno glasanje sukladno međunarodnom pravu, naglasili su promatrači OESS-a.

Grčki promatrač George Katrougalos pozvao je oporbu da prizna rezultate te da se pripremi za iduće izbore.

Stručnjaci su ipak istaknuli da su žene isključene iz politike u Armeniji te da je bilo pravnih promjena netom prije izbora.

Rusija, koja je saveznica Armenije u regiji, izrazila je nadu da će izbori okončati političku krizu.

"Želimo da ovi izbori pomognu u prevladavanju poteškoća s kojima se zemlja trenutno suočava", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak u Moskvi, prenosi agencija Interfax.

Za Rusiju je Pašinjanova pobjeda jamstvo da će sporazum o primirju u Nagorno Karabahu, koji je Armenija potpisala s Azerbajdžanom uz rusko posredovanje, biti poštivan.

Vođa oporbenog bloka Robert Kočarjan je pak izjavio da planira podnijeti tužbu ustavnom sudu jer izbore smatra neregularnima, objavio je u ponedjeljak TASS.

Ruska agencija piše, pozivajući se na predstavnika Kočarjanovog Armenskog saveza, da taj savez koalicijskih stranaka ne priznaje rezultat izbora.

Pašinjanova stranka Građanski ugovor dobila je 53,9 posto glasova, daleko ispred svog glavnog protivnika, Armenskog bloka bivšeg predsjednika Kočarjana koji je dobio 21 posto, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 100 posto glasačkih listića.

Takav rezultat omogućuje Pašinjanu da sam oformi novu vladu kojoj će ponovno biti na čelu.

"Već znamo da smo odnijeli uvjerljivu pobjedu na izborima i da ćemo imati uvjerljivu većinu u parlamentu", rekao je Pašinjan nekoliko sati prije objave službenih rezultata, pozivajući svoje pristaše da se okupe u ponedjeljak navečer u središtu Erevana.

Ne čekajući službene kompletne rezultate, izborni savez Roberta Kočarjana spomenuo je "falsifikacije planirane unaprijed" i zatražio da se "pažljivo prouče pretpostavljene i signalizirane prevare".

"Sve dok na ta pitanja ne bude bilo potpunih odgovora, blok neće priznati rezultate izbora", objavio je njegov savez u priopćenju.

Pašinjan, bivši novinar, došao je na čelo vlade 2018. godine na krilima mirnih prosvjeda s obećanjem da će srušiti korumpiranu elitu koja je vladala malom zemljom na Kavkazu nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prijevremene izbore sazvao je pod pritiskom oporbe i masovnih prosvjeda na kojima se tražila njegova ostavka još od prošlog studenog, kada je postigao mirovni sporazum s Azerbajdžanom nakon višetjednih borbi u Nagorno Karabahu.

Pašinjana i oporba i brojni Armenci krive za loš mirovni sporazum jer se njime nakon borbi koje su odnijele oko 6000 života, Armenija odrekla velikog dijela teritorija u Nagorno Karabahu, koji je desetljećima bio pod njezinom kontrolom, a pripao je Azerbajdžanu.