NAJSTARIJI ZANAT

Među prostitutkama u BiH udane i obrazovane žene

22.10.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što je u Tuzlanskom kantonu prestao s radom veći broj objekata u kojima su, predstavljajući se kao ugostiteljske radnice, ordinirale strane prostitutke, njih su vrlo uspješno zamijenile državljanke BiH. One su prostituciju iz kafića preselile u privatne stanove i vikendice, saznaje Dnevni avaz

Avazov sugovornik koji je svojevremeno u svom ugostiteljskom objektu imao 'djevojke za zabavu' iz Ukrajine i Moldavije, a koji već nekoliko godina živi sasvim drugim životom, tvrdi da prostitucija u BiH i dalje cvjeta.

'To što nevladine organizacije pričaju o nekakvoj trgovini djevojkama nema veze s istinom. Dok su se strankinje 'prodavale' po našim objektima, prostituciju je bilo moguće kontrolirati. Ako ništa, morale su redovno ići na preglede. Sada tom biznisu nitko ne može ući u trag, a odgovorno tvrdim da se u 99 posto slučajeva djevojke prostituiraju dobrovoljno', kazao je neimenovani izvor za Dnevni Avaz

'Malo je benzinskih pumpi, motela i hotela te drugih registriranih objekata gdje možete unajmiti sobu za prenoćište, a da tamo nemaju brojeve telefona i adrese djevojaka koje nude seksualne usluge za novac', dodao je Avazov izvor tvrdeći da prostitucija odavno ne poznaje nacionalnost, a ni starosne granice.

'Znam čovjeka iz Bijeljine koji je u Tuzlu često dolazio da se provede i u jednom od tih 'provoda' nabasao je na 17-godišnju kćerku svojih prijatelja iz Bijeljine. Ispričao mi je da njeni roditelji misle da im kći, gimnazijalka, odlazi u Tuzlu kako bi s rodicom vježbala matematiku. Puštali su je bez mnogo pitanja, ne sumnjajući da je skupa s rodicom krenula lošim putem', kazao je izvor.