KOSOR POSJETILA OZLIJEĐENE

Među poginulima najviše Zagrepčana

24.07.2009 u 20:40

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je večeras u splitskoj bolnici putnike nastradale u današnjoj teškoj željezničkoj nesreći u Rudinama kod Kaštela u kojoj je poginulo šest osoba

'Upravo sam obišla ozlijeđene putnike i dvoje operiranih pacijenata. Uvjerila sam se da imaju punu skrb i njegu. Odmah sam zatražila istragu koja će pokazati uzrok ove nesreće. Za nju se trebaju pronaći odgovorne osobe. Za sada je najvažnija briga o ozlijeđenima', rekla je premijerka Kosor koja je 13 hospitaliziranih putnika obišla na nekoliko odjela, među kojima i na Dječjoj kirurgiji.

Dodala je kako su ostali neozlijeđeni putnici iz nagibnog vlaka smješteni u hotelu. Izrazila je pri tom duboku sućut obiteljima poginulih i dodala kako je popodne osnovan krizni stožer u Hrvatskim željeznicama, a koji bi trebao otkriti uzroke nesreće. 'Razna su nagađanja o tome zašto se tragedija dogodila. Nije na vladi da o tome govori, no ja isto tako za kratko vrijeme očekujem da ćemo saznati istinu', rekla je premijerka.

Građani Splita u rekordnom su se broju odazvali na pozive iz splitskebolnice za dobrovoljnim darivanjem krvi. ' U vrlo kratkom roku je došlo200 ljudi dati krv i to nam je više nego dovoljno', izjavio jenovinarima dr. Vedran Radonić, predstojnik Klinike za kirurgijusplitske bolnice.


S premijerkom Jadrankom Kosor u Split je stigao ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, ministar turizma Damir Bajs i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Za sada se neslužbeno doznaje da je među poginulim osobama najviše državljana Hrvatske i to Zagrepčana, te jedna Francuskinja i muškarac sa španjolskim i srpskim državljanstvom. Direktor Turističke zajednice grada Splita Vedran Matošić rekao je kako su neozlijeđenim putnicima iz nagibnog vlaka kao i članovima obitelji ozlijeđenih na raspolaganje dali nekoliko hotela u gradu, a uz to su im na raspolaganju i turistički vodiči s obzirom da među njima ima i stranaca. Osim toga Ministarstvo turizma će organizirati i posjet njihove rodbine Splitu.

18-godišnja Petra Radić je u Zagrebu sjela u nagibni vlak za Split, no u Split nije došla. 'Nema je ni među ozlijeđenima ni među poginulima, jednostavno je nigdje ne mogu pronaći', kažu šokirani roditelji za Večernji.hr kojima se kći javila SMS-om iz Perkovića da uskoro stiže u Split.

Tijekom subotnjeg jutra obitelji smrtno stradalih doći će na Odjel patologije Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split na prepoznavanje. Mjesto nesreće tijekom dana je posjetio i splitski gradonačelnik Željko Kerum koji je izrazio žaljenje zbog tragedije i dodao kako se obvezno treba provjeriti i istražiti zašto je došlo do te katastrofalne nesreće.