STOŽER IMA KRITERIJE

Među deset zemalja čiji državljani mogu u Hrvatsku je i Poljska, a ondje je opet buknula epidemija. Pitali smo nadležne - što u takvim situacijama?

09.06.2020 u 17:28

Bionic
Reading

Uz razbuktavanje epidemije Covida-19 u istočnoj Europi i hrvatskom susjedstvu pojačana je zabrinutost zbog mogućeg ulaska zaraženih stranih državljana u Hrvatsku. Gužve na hrvatskim granicama uoči ljetne turističke sezone dodatno potpiruju strahove od novih žarišta koronavirusa, prvenstveno u turističkim destinacijama na Jadranu. Tko uopće smije ući u Hrvatsku i hoće li se interventno uvoditi dodatne mjere zaštite u odnosu na državljane onih zemalja u kojima se pogorša epidemiološka situacija?

Broj novozaraženih ovih dana penje se na rekordne razine u Poljskoj i Makedoniji, u utorak je registriran nagli skok i u Grčkoj, a nastoje se ugasiti nova žarišta u Srbiji i BiH. Europska unija planira otvoriti unutarnje granice 15. lipnja, a u međuvremenu u Hrvatsku stižu strani turisti, kao i hrvatski državljani iz inozemstva.

>>> Nevjerojatan preokret u istočnoj Europi: Dugo su odolijevali koroni, a sad ruše rekorde po broju novooboljelih. Što se to događa?

Temeljem odluke Stožera civilne zaštite od 28. svibnja, u Hrvatsku bez ograničenja mogu ulaziti građani deset zemalja Europske unije, temeljem 'zadovoljavajuće epidemiološke situacije'. To su Austrija, Mađarska, Njemačka, Slovenija, Litva, Latvija, Estonija, Češka, Slovačka i - Poljska.

Iz Stožera nisu suštinski odgovorili na pitanje hoće li se uvoditi neke posebne mjere za države u kojima bukne epidemija, temeljem kojeg kriterija te hoće li se davati i posebne preporuke hrvatskim državljanima za putovanja u inozemstvo. Primjerice, Njemačka je 3. lipnja odlučila da će upozorenjima odvraćati svoje državljane da turistički putuju u zemlje s više od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana.

'O tome hoće li se prema nekim epidemiološkim kriterijima davati savjet hrvatskim građanima da ne putuju u te zemlje ili ograničavati dolazak stranaca iz tih zemalja u Hrvatsku i dalje odlučuje Stožer CZ RH, a postoje epidemiološki kriteriji', naveli su iz Stožera, ne navodeći koji su to kriteriji.

  • +15
Gužve na graničnom prijelazu Bregana Izvor: Pixsell / Autor: Boris Sćitar

Građani ostalih država mogu ući u Hrvatsku na temelju odluke Stožera od 9. svibnja ako pripadaju nekoj od navedenih iznimki od zabrane prelaska granice:

  • zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači i suradnici, stručnjaci za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
  • prekogranični radnici
  • prijevoznici robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
  • diplomati, policijski službenici u obavljanju svojih poslova, službe i timovi civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
  • putnici u tranzitu
  • osobe koje imaju poslovni razlog ili kod kojih postoji koji drugi gospodarski interes
  • osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog).

Za navedeno ne trebaju imati nikakav dokaz da nisu zaraženi. U karantenu idu samo ako su bili u bliskom kontaktu s oboljelim - takve osobe, navode iz Stožera, 'zapravo ne bi ni trebale putovati, ali ako tijekom puta dođu u kontakt s oboljelim, idu u karantenu'.

Kamo hrvatski građani mogu putovati bez ograničenja? I iz kojih zemalja je moguć ulazak u RH? Više: https://www.koronavirus.hr/o-putovanju/11 Vlada Republike Hrvatske

Objavljuje Koronavirus.hrUtorak, 9. lipnja 2020.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova podsjećaju da uvjeti ulaska u Republiku Hrvatsku nisu u njihovoj nadležnosti, a sve dostupne informacije i preporuke za putovanja hrvatskih državljana u inozemstvo nalaze se na internetskim stranicama MVEP-a. Na njima piše da se hrvatskim državljanima zbog globalne pandemije koronavirusa preporučuje izbjegavanje putovanja koja nisu nužna, a redovito se ažuriraju informacije o putovanjima u svaku pojedinu državu.

KORONAVIRUS.HR

Putovanja u inozemstvo - presjek stanja

Bosna i Hercegovina – moguće je putovanje bez ograničenja
Srbija – moguće je putovanje bez ograničenja
Crna Gora – moguće je putovanje bez ograničenja
Slovenija – moguće je putovanje bez ograničenja
Italija – moguće je putovanje bez ograničenja
Mađarska - zabrana ulaska uz iznimke: odobreni stalni ili privremeni boravak; prebivalište u pograničnom području u krugu od 30 kilometara od granice ili zaposlenici tvrtke sa sjedištem u tom području
Austrija - za ulazak je potreban negativan test ne stariji od četiri dana, izdan na engleskom ili njemačkom jeziku; ukidanje restrikcija očekuje se 15. lipnja
Švicarska - otvaranje granica očekuje se 15. lipnja
Češka - moguć je ulazak u državu samo u hitnim situacijama, otvaranje granica najavljeno za 15. lipnja
Slovačka - obavezna karantena, dopušten ulazak samo osobama koje imaju stalni ili privremeni boravak
Velika Britanija – obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana, a otvaranje granica očekuje se 8. lipnja
Nizozemska – moguće je putovanje bez ograničenja
Grčka – obavezna 14-dnevna karantena
Njemačka – omogućava se ulazak hrvatskih državljana ako imaju opravdane razloge za ulazak u državu

Potpuna zabrana putovanja: Španjolska i Francuska

Detaljne upute mogu se pronaći na Koronavirus.hr.