KONTROLA INFORMACIJA

Mediji u Tunisu pod pritiskom, novinari u strahu od 'crne liste'

01.09.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Iz Tunisa je tijekom kolovoza prvo stigla vijest o prijedlogu nadopune ustava u kojem se žena proglašava 'nadopunom muškarcu' što je izazvalo čitav niz prosvjeda po zemlji. Negdje istovremeno s novim ustavnim prijedlogom, islamisti iz Enhade, pobjednici izbora koji su na vlasti u koaliciji s dvije sekularne stranke, zabranili su i poznatu satiričnu televizijsku emisiju 'Politička logika'. Upravo se ta gesta, kojoj se izvor može lako detektirati u novoj postavi vlade, smatra egzemplarnom za novonastalu medijsku situaciju u Tunisu

'Došlo je do duboke krize', tvrdi novinarka Hanène Zbiss, članica komisije za obranu sloboda unutar Nacionalnog sindikata novinara u francuskom tjedniku Nouvel Observateur. Vlada je pokušala na sve načine ovladati medijskim sektorom preko arbitrarnih nominacija na glavne pozicije u državnim medijima.

Ignorirala je dva izglasana dekreta o neovisnosti medija, a oformljena je i nova ustavna institucija za kontrolu medija koju novinari drže 'novim ministarstvom informiranja'. Jednako tako, prema svjedočenju tuniske novinarke, vlada redovito prijeti medijima tzv. 'crnom listom' novinara koji su surađivali s upokojenim režimom Ben Alija. U slučaju kakve 'nepoćudne' aktivnosti novinara, jednostavno mu se zaprijeti da će mu se ime naći na crnoj listi pobornika bivšeg režima.

Zapravo, smatra da se nova vlast ponaša po istom modelu kao i prijašnja te da se koristi moralizatorskim diskursom o pročišćenju 'sudstva, policije i medija' samo da bi se domogla moći. Nadalje, nova se vlast i strateški koristi fundamentalistima-salafistima da bi skrenula pažnju s pravih problema.


Primjerice, tijekom nestašica struje i vode ili dok je vlada imenovala 24 pročelnika u policiji, redovito se pojačavao broj incidenata salafista koji su tu prije svega da 'zabavljaju galeriju'. Manjak političkog iskustva, kao i odbijanje svake pomoći stručnjaka u formiranju nove vlade, zamijenili su strogom kontrolom informacija.

Još jedna delikatna društvena djelatnost postala je redoviti predmet zabrana i cenzura, kultura. Naime, tuniski salafisti, koje se sumnjiči za usku kolaboraciju s vlastima, odlučili su, navodno na vlastitu inicijativu, zabraniti sve spektakle koji su 'suprotni islamu'. U praksi, motivi su svekoliki. Tako je onemogućen nastup poznatom glumcu Lotfiju Abdelliju 'jer je uvrijedio islam', dok je iranskoj skupini Mehrab zabranjen nastup na Festivalu sakralne glazbe jer se radi o šitima, prenosi AFP.

Intervencije policije se u takvim i sličnim slučajevima u najboljem slučaju opisuju tek kao 'mlake', a vlast je i sama predložila prijedlog zakona o zatvorskoj kazni u slučaju napada na svete vrijednosti, koje u vladinoj interpretaciji poprimaju sve šire značenje.