DUKA U SARAJEVU

Mediji u regiji pod utjecajem politike

23.01.2009 u 19:32

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Tomislav Duka ocijenio je u petak kako politika još uvelike utječe na novinarstvo te da je to značajka za sve zemlje jugoistočne Europe

'Utjecaj politike postoji iako nije tako vidljiv kao prije', kazao je Duka sudjelujući u radu regionalne konferencije o samoregulaciji i slobodi medija u državama zapadnog Balkana i jugoistočne Europe koja se održava u Sarajevu.

Analizirajući stanje u novinarstvu regije danas, predsjednik HND-a je kazao kako se mora voditi računa o kompleksnom utjecaju različitih čimbenika na slobodu medija, kao primjer navevši vezu novinskih nakladnika s utjecajnim oglašivačima.

Cilj dvodnevne sarajevske konferencije, koja je okupila nekoliko desetaka sudionika iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Bugarske, jest uspostava zajedničke strategije koja bi pridonijela kvalitetnijem procesu samoreguliranja rada medija. Istodobno bi se uspostavili i mehanizmi reagiranja u slučaju pritisaka na slobodu medija.

Na sve izraženije pritiske na slobodu medija u cijeloj regiji upozorila je i izvršna direktorica Vijeća za tisak BiH Ljiljana Zurovac.'Svakodnevne prijetnje novinarima trend su u cijeloj regiji zapadnog Balkana'
, kazala je Zurovac.
Predstavnici novinskih udruga zemalja u regiji u subotu bi trebali potpisati i poseban sporazum o mogućim načinima na koje bi se rješavala pitanja samoregulacije medija i reagiranja u slučajevima kad su ugrožene medijske slobode.