IZ STRANOG TISKA

Mediji u regiji bruje o padu hrvatske vlade

17.06.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Naslovnice tiskovina u Bosni i Hercegovini odreda su danas posvetile pozornost padu hrvatske vlade, dok je najutjecajniji Dnevni avaz naveo kako se radi o vrhuncu političke krize u Hrvatskoj, a o padu Vlade RH izvještavaju i ostali mediji u regiji

Na naslovnici Oslobođenja je fotografija Tihomira Oreškovića, a novinari ove tiskovine navode kako je njegovom smjenom automatski pala vlada.

Ove novine ističu riječi bivšeg premijera da je pravi razlog za rušenje vlade taj što je zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora INA - MOL. Iz HDZ-a su prenijeli navode kako stoje iza kandidata ove stranke za mandatara nove vlade, a to je dojučerašnji nestranački ministar financija Zdravko Marić

Oslobođenje citira i šefa SDP-a Zorana Milanovićanavodeći kako je spreman za izbore, ali da nije sretan sadašnjom situacijom u Hrvatskoj. Oslobođenjenavodi kako u roku od 30 dana Sabor mora potvrditi novu vladu ili će Hrvatska ići na prijevremene parlamentarne izbore

Na naslovnici Nezavisnih novina iz Banje Luke navodi se da je pala vlada Hrvatske te da Tomislav Karamarko i ministri HDZ-a nisu nazočili sjednici na kojoj je donesena odluka o smjeni premijera Oreškovića.

Sarajevski Dnevni avaz, uz konstataciju da je pala Oreškovićeva vlada, ističe kako se radi o vrhuncu političke krize u Hrvatskoj. Posebno ističu i poruku čelnika Mosta Bože Petrova: 'vidimo se na izborima'.


Pad hrvatske vlade s posebnom pozornošću popratili su i srbijanski mediji koji izvještavaju kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jutros počela konzultacije s parlamentarnim strankama, budući da je Sabor jučer izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškovića, čime je pala i vlada.

Beogradski Blic piše kako su konzultacije potvrda najave hrvatske predsjednice da će postupati u potpunosti u skladu sa svojim ustavnim ovlastima te kako 'neće gubiti ni jedan trenutak'.

Blic također prenosi mišljenje hrvatskog političkog analitičara Žarka Puhovskog koji smatra da su male šanse da HDZ skupi većinu, ako je i skupi, da će biti nestabilna te da će se u tom slučaju izbori održati u listopadu, umjesto u rujnu.

'HDZ se odrekao vlasti kako bi spasio svog predsjednika. I HDZ, i SDP i Most bit će kažnjeni, ali situacija će biti približno ista kao i nakon prethodnih izbora. Vlada nakon izbora bit će ponovno nestabilna, a SDP i HDZ mogu u koaliciju samo ako budu imali neke druge ljude na čelu svojih stranaka', prenio je Blic izjavu Puhovskog za HRT.

Inače, Puhovski je raniji zahtjev Oreškovića da Karamarko i Petrov podnesu ostavke i povuku se iz vlade nazvao 'bezobrazlukom'.

Večernje novosti donose naslov 'Utrka za potpise 76 zastupnika', a o započetim konzultacijama piše i beogradska Politika.

O padu hrvatske vlade piše i ljubljansko Delo koje je velik dio prostora posvetilo toj temi te je za analizu događaja angažiralo Boruta Šukljea, savjetnika za područje jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana koji smatra kako Oreškovićevo razrješenje nije dobra vijest za regiju.
 
'U regiji su ključni odnosi između Beograda i Zagreba. Pad hrvatske vlade i novi izbori ukazuju na to kako neće biti novih napredaka. Dodatnu težinu čini i činjenica kako Hrvatska ima problema s novim zaduživanjima, padom financijskog rejtinga te skorašnjim enormnim otplaćivanjem postojećih državnih zaduživanja početkom iduće godine. Oreškovićevo razrješenje stoga nije dobra vijest za regiju', zaključio je Šuklje.

432779,432954,432870,432909