TABU DONIRANJA TIJELA

Medicini u Splitu nedostaje leševa

Bionic
Reading

Svake godine sve više raste broj studenata medicine, a na splitskom Medicinskom fakultetu nema dovoljno mrtvih tijela na kojima se mogu educirati, otkriva Slobodna Dalmacija

Donacija organa za nas u Hrvatskoj još uvijek se teško nameće kao tema, a kada je o donaciji mrtvog tijela riječ, samo spominjanje izaziva nelagodu i opravdani strah. No za studente i profesore splitskoga Medicinskog fakulteta to je uobičajen posao koji se mora učiti, i to od početka. Jer upravo na prvoj godini studija budući liječnici stječu prva znanja o 'kraljici medicine' anatomiji, piše Slobodna Dalmacija.

Prof. dr. sc. Ivica Grković, pročelnik Katedre za anatomiju, odmah na početku želi ukloniti sve nedoumice oko ove nimalo ugodne teme. 'Kao što u mnogočemu kaskamo za svijetom, tako je i u ovoj, osjetljivoj temi, s obzirom da je budućih liječnika i studenata sve više, a tijela za učenje nema dovoljno. I dok se kod nas ova tema tek stidljivo provlači čak i u stručnim krugovima, u svijetu se donatori tijela broje na tisuće. U Hrvatskoj je to još uvijek tabu tema, no nadamo se da ćemo i mi koji radimo pridonijeti pozitivnim promjenama. Nijedan budući liječnik ne bi smio završiti studij, a ne učiti na tijelu.

To je osnova za sve medicinske grane', pojasnio je prof. dr. sc. Grković.

Da studenti i budući liječnici izvan naše zemlje imaju znatno bolje uvjete školovanja, potvrđuje prof. dr. sc. Katarina Vilović, zamjenica pročelnika Katedre za anatomiju, koja je splitski studij usavršila na američkim, njemačkim i britanskim učilištima.

'Tijela koja se doniraju služe medicinskoj znanosti i važna su baza budućim liječnicima svih specijalnosti. Ljudi naše struke u inozemstvu imaju bolje uvjete u školovanju i usavršavanju, a mi smo sretni što se i kod nas i taj dio konačno pomiče na bolje', objašnjava prof. dr. sc. Vilović.

Nelagodna tema donosi i brojne moralne zapreke, pa protiv donacije tijela znaju biti članovi obitelji. U tom slučaju, apsolutno se podržava njihova želja o pokopu i tijelo se vraća obitelji.

Kulturološki ili socijalni razlozi uglavnom presuđuju za ili protiv donacije, jer otkad je svijeta i vijeka ima i različitih kultura i svjetonazora. Španjolci, Francuzi i Nijemci lakše se odlučuju za doniranje tijela od nas u Hrvatskoj, naših susjeda Talijana ili Britanaca. U tim je zemljama, poput naše, sve više onih koje na donaciju tijela tjeraju socijalni razlozi jer pokop u tom slučaju plaća znanstvena ustanova.

I splitski Medicinski fakultet snosi sve troškove pokopa, a uskoro će se u znak zahvale i pijeteta na Lovrincu postaviti i nadgrobna ploča s imenima pokojnika donatora.

'Želimo i na ovaj način odati poštovanje i veliku zahvalnost pokojnicima jer je njihov humani čin za nas značajan, kao što je za sve nas ostale značajan svaki sat znanja budućih liječnika', zaključuje prof. dr. sc. Vilović.

'Anatomija je temeljna medicinska znanost i zato nam je iznimno važno da naši studenti u praksi prođu ta prva znanja o ljudskom tijelu', kaže prof. dr. sc. Grković.