GRADONAČELNIK MILAN BANDIĆ

'Medalja Zagreba Judith Reisman moj je najveći uspjeh u životu'

21.02.2013 u 18:49

Bionic
Reading

'Očekivao sam da će se plan financijskog restrukturiranja Zagrebačkog holdinga (ZGH) najprije naći u redovnoj proceduri na Gradskoj skupštini, a kad već nije, nadao sam se da će ući po hitnoj', kazao je Ivo Čović, predsjednik ZGH odgovarajući na pitanje zastupnice HDZ-a Danire Bilić na današnjem aktualnom satu

Plan, koji je uključivao prodaju 44 tramvaja za 532 milijuna kuna bez PDV-a leasing kućama, njihovo uzimanje nazad u leasing kako bi se dobivenim novcem moglo otkupiti 214 autobusa koji se nalaze u operativnom leasingu i refinancirati trenutačni dug po operativnom najmu tih autobusa, stopiran je, doznajemo pet do 12, jer unutar samog SDP-a nisu obavljene konzultacije na pravi način i došlo je do podjele.

Dok je jedna struja, uključujući i samog Čovića, inzistirala na tome da se sve obavi po hitnoj proceduri, druga, očito jača struja iza koje, navodno, stoji sam vrh stranke, to je odbila inzistirajući na tome da se uz šezdesetak točaka današnjeg dnevnog reda, koje su prošle redovnu proceduru, u hitnu proceduru ne treba gurati tako važna točka, jer bi u cijeloj priči efektno mogao poentirati gradonačelnik Milan Bandić

Više od neuvrštavanja prodaje tramvaja na dnevni red cijela priča govori o samom stanju u SDP-u. Naime, javno nadmetanje za prodaju tramvaja ZGH objavljeno je prije mjesec dana i gotovo je nevjerojatno da se u tom razdoblju u stranci nisu mogli usuglasiti i dogovoriti što i kako napraviti te kako cijelu priču iskomunicirati prema javnosti.

Valja podsjetiti i kako je o obavljanju tako važne transakcije javnost doznala iz medija, baš kao i priču da će se cijela operacija pokušati izvesti na sjednici Skupštine, jer je gradonačelnik odbio dati suglasnost za taj posao.

'Nije još sve gotovo. Posao se još može obaviti, može se sazvati izvanredna sjednica Skupštine ili se sve može obaviti na redovnoj za mjesec dana. Nismo se podijelili oko sadržaja, već oko forme kako to napraviti', uvjerava nas izvor iz SDP-a priznajući da su sve loše iskomunicirali između sebe te da su sada napravili više štete nego koristi.

Da je tomu tako, potvrđuje i aktualni sat na kojem je gradonačelnik sa svih strana 'lupao' po Čoviću, a šef ZGH našao se i na udaru HDZ-ovih zastupnika.

'Vas su faksom ovdje izabrali da ponovno vodite tvrtku, ali građani će izdržati još dva mjeseca. Ja nisam otišao iz Holdinga, već ste me vi svi zajedno izbacili, no ja sam tu, ali ne podržavam vaš nerad, posebno dva i pol mjeseca prije izbora', grmio je s govornice Bandić.

Pitao je Čovića odakle mu hrabrost da prije izbora šalje prijedlog koji se trebao učiniti prije nekoliko godina.

'Govorite politički umjesto podacima. Optužujete me za prodaju Zagrepčanke i Gredelja, a i sami ste bili član Poglavarstva i dizali ruku za njihovu kupnju. Kada je nešto dobro u Holdingu, vi ste zaslužni, a kad zaškripi, gradonačelnik je kriv', kazao je Bandić.

Čović se nastojao braniti brojkama tvrdeći da Grad godinama smanjuje subvencije za javni prijevoz i da su loše investicije poput gradnje Sopnice Jelkovec te kupnje Gredelja i Zagrepčanke dovele ZGH u financijski minus na što je Bandić ustvrdio da je šef ZGH mimo zakona vratio polog za Zagrepčanku tvrtki IGH u visini od 46 milijuna eura zbog čega je pozvao nadležne institucije da provjere cijeli posao.

HDZ-ov zastupnik Stanko Gačić požalio se gradonačelniku kako stanovnici Jazbine nemaju okretište pa se autobusi jedva provlače čime se ugrožava i sigurnost putnika.

'Vi mene pitate za nešto nad čime nemam ovlasti. Pa vi ste se svi ujedinili da me razvlastite nad Holdingom i nakon što ste zajašili u sedlo, jedan po jedan ste otpadali.

Sad ne znate okrenuti jedan autobus. Darinko Kosor prvi je skužio i napustio taj šupalj brod. On inače prvi među vama sve shvati. Već četiri dana čekam na sastanak s sadašnjim direktorom ZET-a što je nedopustivo. Da sam ja na čelu Holdinga, direktor ZET-a čekao bi me u stavu mirno, a ne da ga čekam već četiri dana, a on ne dolazi jer ima drugog gazdu', rekao je Bandić.

Na izrečeno reagirao je Čović istaknuvši da se u Skupštini često govore neistine, a da je posljednju upravo izgovorio gradonačelnik.

'Okretište je u isključivoj nadležnosti gradskog Ureda za izgradnju, no vrijeme je kampanje i sve je dopušteno, ali ipak ne treba govoriti neistine', mišljenja je Čović ponovivši da je Holding u problemima zbog ranijih Bandićevih odluka.

Ivanu Mlinar Horvat
(SDP) zanimalo je zašto je Judith Reisman dobila medalju Grada Zagreba. Gradonačelnik je odgovorio kako je to njegov najveći uspjeh koji je napravio u životu.

'Kada sam pročitao u par medija da su se na gospođu slile salve kritika, optužbi i napada, mislio sam da ne živim u Zagrebu. Prvo sam joj se ispričao u ime svih tih koji ruše demokratske standarde Grada Zagreba, pa zvali se oni i sveučilišni profesori. Kada sam je primio, onda je to bio znak male pažnje da joj se ispričam i dodijelim medalju, da je osokolim da i dalje govori', zaključio je  Bandić.