POSEBNO PRIZNANJE

Medalja Lončaru posvađala HDZ i Bandića

13.02.2019 u 19:01

Bionic
Reading

Gradska organizacija HDZ-a Grada Zagreba ogradila se od dodjele Medalje grada Zagreba Budimiru Lončaru, posljednjem ministru vanjskih poslova SFRJ, kasnije savjetniku predsjednika RH Stjepanu Mesiću, a potom i predsjedniku Ivi Josipoviću kojem je bio predsjednik savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose

HDZ, inače koalicijski partner gradonačelnika Milana Bandića, u Skupštini Grada Zagreba, ogradio se priopćenjem da ima ikakve veze s tim.

'Gradska organizacija HDZ-a Grada Zagreba niti je imala, niti ima, niti bi ikad mogla imati veze s odlukom o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru - koju je gradonačelnik Milan Bandić, sukladno ovlastima prema Statutu Grada Zagreba, donio svojom voljom i političkom procjenom te bez ikakvih najava.

O djelovanju Budimira Lončara još se 27. rujna 1991. očitovao prvi predsjednik RH i HDZ-a dr. Franjo Tuđman putem izjave Vlade RH. Tim se riječima nema ni dandanas što dodati ili oduzeti', navodi se u priopćenju HDZ-a.

A Tuđman je, podsjetimo rekao da 'Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku', te da je 'propustio izraziti lojalnost Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize'.

Odluku o dodjeli medalje Budimiru Lončaru donio je gradonačelnik Milan Bandić, uz obrazloženje da se dodjeljuje za 'izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU'.

Nakon toga uslijedile su žestoke reakcije s desnog spektra uz tvrdnje desnice da je Lončar 'odgovoran zato što je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja'.

Generali Ivan Tolj i Ivan Kapular podnijeli su ostavke u Hrvatskom generalskom zboru zbog nereagiranja na ovo odlikovanje.