SMRT U NAGIBNOM VLAKU

Medak i četvorica optuženi za nesreću u Rudinama

13.04.2010 u 16:46

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana Ivana Medaka (52), Ivana Tomaškovića (35), Joze Bazine (59), Drage Rogulja (55) i Branka Tišljara (43)

Medaku su stavlja na teret da je kao direktor poslova ekologije i zaštite HŽ Infrastruktura d.o.o. predložio uporabu novog tipa retardanta za zaštitu od požara pružnog pojasa i usluge špricanja na dionici Kaštel Stari–Labin Dalmatinski te kao predsjednik Povjerenstva predložio da se prihvati ponuda tvrtke Intrade d.o.o. Zagreb koja je ponudila novi tip retardanta, iako je znao da ova tvrtka nikada nije obavljala te poslove kao i da se radi o novom tipu retardanta koji se do tada nije koristio pa će se špricanje obaviti na način na koji se do tada nije radilo.

Rogulj se tereti da je kao voditelj zaštite od požara Područnog odjela Split i osoba koja je nadgledala tretiranje pruge retardantom, odobrili tretiranje pruge tim retardantom na način kako se do tada nije radilo čime su postupili protivno odredbama Zakona o sigurnosti u željezničkom prometu i Pravilnika HŽ-a.

Okrivljenom Ivanu Tomaškoviću se stavlja na teret da je nabavio retardant i angažirao svog punca okrivljenog Joze Bazine koji je izradio priručnu prskalicu i angažirao okrivljenog Tišljara da obavi prskanje željezničke pruge što je on uz pomoć svojih poznanika, a po uputi okrivljenih Tomaškovića i Bazine i uz odobrenje okrivljenih Medaka i Rogulja i učinio 24. srpnja 2009.

Okrivljenici su pri tome bili svjesni da na taj način mogu izazvati klizavost tračnica zbog čega će kočenje vlakova na nizbrdici s velikim kutnim nagibom biti onemogućeno i da uslijed njihovog postupanja može doći do ugrožavanja sigurnosti željezničkog prometa i stradavanja putnika i pristajući na to, pa je prilikom prolaska putničkog nagibnog vlaka IC 521 ovom dionicom koji je prometovao iz smjera Zagreba u smjeru Splita došlo do proklizavanja vlaka prilikom kočenja.

Vlak je u predjelu Rudine izletio s tračnica pri čemu je šest osoba smrtno stradalo, a 55 ih je ozlijeđeno od kojih više njih teško te je pričinjena materijalna šteta u iznosu od više milijuna kuna.