RIJETKI VJETAR U LEĐA

May dala potporu Poljskoj: Vaš ustav vaša je stvar

21.12.2017 u 18:47

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May dala je Poljskoj rijetku dozu potpore u četvrtak rekavši da je njihov ustav njihova stvar, što je suprotan ton onome Europske unije

Europska komisija predložila je u srijedu Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

  • +8
Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontoverznih reformi u pravosuđu za koje Bruxelles tvrdi da predstavljaju prijetnju demokraciji. 

Upitana o tom Komisijinom potezu, May je kazala: "Ta ustavna pitanja.. trebaju prije svega biti pitanje pojedine zemlje koje se to tiče".

May je razgovarala s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim u Varšavi, te pozdravila najavu da će premijer razgovarati s Europskom komisijom.

"Nadam se da će to dovesti do zadovoljavajućeg rješenja".

Poljska smatra da su reforme u zemlji neophodne a potporu joj daje Mađarska koja je jasno rekla da će staviti veto na eventualne sankcije EU-a koje bi Poljskoj suspendirale pravo glasa u EU-u.

Dok se Komisija protivi nastojanjima čelnika poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog da uvede kontrolu nad imenovanjem sudaca, May je željela Poljskoj pokazati da joj je saveznik u pregovorima o Brexitu i vojni partner protiv Rusije.

Morawiecki je rekao kako se nada da će Francuska i Njemačka iznaći najbolje rješenje s Britanijom oko izlaska iz EU-a.

"Duboko se nadam i uvjeren sam da naši francuski i njemački partneri žele pronaći najbolje rješenje u ovoj novoj, ne baš lakoj situaciji u kojoj se nalazimo glede Brexita", naglasio je poljski ministar.