SVE ĆE TO NAROD PLATIT'

Matušiću za putne troškove isplaćeno 46 tisuća kuna!

17.09.2009 u 07:30

Bionic
Reading

U samo četiri mjeseca saborskog zasjedanja HDZ-ovom zastupniku Frani Matušiću iz državnog proračuna za putne troškove isplaćeno je 46 tisuća kuna, jer je umjesto avionom čak 17 puta u Dubrovnik išao – automobilom, otkriva Jutarnji list

Na relaciji Dubrovnik-Zagreb za volanom je proveo 250 sati ili više od 10 dana, ali to mu očito nije predstavljao veliki problem, jer je imao isplativu računicu. Na svakom putu zaradio bi po 1.500 kuna, a ukupno je zaradio 24.415 kuna samo na troškovima za benzin.

Rekorder po putnim troškovima u ovoj godini uz Matušića je njegov stranački kolega Dragan Vukić, zastupnik dijaspore, koji je dobio za troškove dolaska i dolaska na sjednice gotovo 49 tisuća kuna.

Sabor je od početka siječnja do kraja srpnja ove godine održao tri sjednice koja su trajale ukupno 17 tjedana: u tom je razdoblju Sabor za putne troškove svojih zastupnika (benzin i cestarinu) platio milijun i pol kuna. Lani je za putne troškove isplaćeno dva  i pol milijuna kuna. A to je samo dio novca koji odlazi na brojna prava zastupnika od zastupničkog paušala, naknade za odvojen život, plaćenog smještaja u Zagrebu...

NE KORISTE BESPLATNI PRIJEVOZ AVIONOM, VLAKOM ILI BUSOM

HDZ-ovci rekorderi u potrošnji

Osim Matušića, Jurjevića i Vukića među onima kojima Sabor isplaćuje visoke iznose putnih troškova su primjerice HDZ-ovci Borislav Matković (41.200 kuna), Živko Nenadić koji je za prvih sedam mjeseci ove godine dobio 33 tisuće kuna, njegovi kolege Petar Mlinarić i Nevio Šetić po 22 tisuće te HSP-ovac Danijel Srb 21,5 tisuća kuna...

Od početka siječnja do kraja srpnja Sabor je za putne troškove svojih zastupnika isplatio milijun i pol kuna!

 Da koriste pravo besplatnog prijevoza zrakoplovom, vlakom ili autobusom zastupnici koji iz udaljenijih mjesta putuju na sjednice u Zagreb sigurno bi proračunu uštedjeli znatan novac. Troškovi karata svih vrsta prijevoza za dolaske i dolaske sa sjednica zastupnicima se naime, podmiruje iz proračuna.

Iako je brže putovati avionom, a jeftinije vlakom ili autobusom, većinu zastupnika to uopće nije briga: većina ih se odlučuje na putovanje vlastitim automobilom. Prošle godine putne troškove Sabor je isplatio za 95 zastupnika, a samo troje nije putovalo svojim autom.

Da je Matušić umjesto vlastitim automobilom na saborske sjednice putovao zrakoplovom državnom proračunu uštedio bi više od 30 tisuća kuna.

'Uvijek idem automobilom, i to zbog praktičnih razloga, ali i zato što tako znam da ću stići na vrijeme', kaže Matušić koji objašnjava kako za razliku od aviona koji ima točan red letenja automobilom može krenuti na put kad god poželi.

'Petkom nikada ne znam kada će završiti sjednica, pa mi je teško unaprijed rezervirati kartu i biti siguran da ću stići. Osim toga, zimi zbog bure često avion ni ne može sletjeti u Dubrovnik, već u Split odakle onda vozi autobus, a to mi produljuje put za pet sati', kaže Matušić kojemu međutim nije bilo teško u sedamnaest dolazaka i odlazaka iz Zagreba provesti za volanom vlastitog automobila minimalno 250 sati.

JEDINO LESAR SKROMAN

I SDP-ovac Marin Jurjević ulazi u prvih pet zastupnika po iznosu isplaćenih putnih troškova: tijekom saborskog zasjedanja 2009. za putne troškove od Zagreba do Splita inkasirao je više do 35 tisuća kuna. Nije teško izračunati da bi zrakoplovne karte koštale oko 10 tisuća kuna budući da povratna do Splita 600 kuna.

'Automobil mi je najefikasniji način prijevoza jer mogu krenuti kad hoću. Osim toga meni automobil treba u Zagrebu jer stan imam na Trešnjevci, a često imam obveze i mimo samih saborskih sjednica. Ponekad znam iz Splita krenuti u dva ujutro, ili iz Zagreba u ponoć', objašnjava Jurjević.

Jedan od rijetkih zastupnika koji ne živi u Zagrebu, a putuje vlakom i vozi se tramvajem je Dragutin Lesar. Njegovi putni troškovi cijelu prošlu godinu iznosili su skromnih 1.585 kuna - toliko su koštale karte za vlak od Zagreba do Čakovca. Da je išao automobilom, samo za jedan tjedan potrošio bi najmanje 400 kuna!