kao na iglama

Roditelji masovno uplatili maturalce u Španjolskoj. Što će biti nakon napada?

18.08.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Nakon terorističkih napada u Španjolskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je preporučilo odgodu maturalnih putovanja u tu državu. Stav ministarstva željno su iščekivali i u Udruženju hrvatskih putničkih agencija, preko kojih godišnje 30.000 maturanata odlazi na putovanja u inozemstvo

Kako su u poslijepodnevnim satima izvijestili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, preporuka je da se odgode maturalna putovanja u Španjolsku zakazana za sljedeći tjedan. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je kako je u kontaktu s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, te kako su i ona i njen tim otvoreni za sva pitanja koja će doći iz škola.

Očitovanje je čekao i Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, koje pokriva sve agencije u Hrvatskoj. 

'Većina aranžmana već je uplaćena agencijama u Španjolskoj, pa tu mogu nastati i pravni problemi vezani za eventualno otkazivanje i povrat novca, no u njihovom rješavanju  jako će važan biti stav hrvatske Vlade', ističe Žgomba.

  • +11
Barcelona dan nakon terorističkog napada Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Španjolska najomiljenija destinacija hrvatskih maturanata

Potvrđuje i da je Španjolska, uz Prag i Grčku, i dalje jedna od najomiljenijih destinacija hrvatskih maturanata, te da ih tisuće odlaze na područje Costa Brave, u blizini Barcelone, gdje je sinoć u terorističkom napadu, prema posljednjim podacima, ubijeno 13 osoba, a više od stotinu ih je ozlijeđeno. 

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain kaže da je većina putovanja dogovorena za posljednji tjedan kolovoza, no da je jedan dio grupa već u Costa Bravi.  

'Svi maturanti koji su trenutno u Lloret de Maru, dobro su, nitko od njih nije bio sinoć u Barceloni i njihovi se programi odvijaju prema planu', rekao je Fain Hini.

  • +12
Napad u Barceloni Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Upitan za mogućnost promjene maturalnih destinacija kaže da će svaka agencija i svaka grupa morati to odlučiti za sebe.

'Sve je moguće, ali treba vidjeti kakvo će biti razumijevanje partnera u Španjolskoj i osiguravajućih kuća', kaže Fain.