OTVORENI RAT

Matija Babić i Domagoj Margetić će tužiti jedan drugoga

05.03.2012 u 15:42

Bionic
Reading

Nakon što je novinar Domagoj Margetić u emisiji Net TV-a optužio vlasnika portala Index.hr Matiju Babića da se bavi 'medijskim reketom', Babić je na Facebooku najavio da će tužiti Margetića

'Točno je da ćemo tužiti bivšeg predsjednika mladeži HDZ-a Domagoja Margetića. Nakon 'Nedjeljom u dva' i naših optužbi protiv Ive Josipovića i Marka Vojkovića, iz zavisti ili po zadatku, Margetić je započeo sa serijom potpuno fabriciranih upisa o Indexu.

Kako se radi o potpunom medijskom marginalcu, odlučio sam mu dati priliku da barem jednu od svojih optužbi dokaže pred sudom. Dotičnog ćemo tužiti za najviši mogući iznos, a novac koji ćemo na sudu dobiti donirat ćemo manjim web stranicama poput Advancea, Lupige i H-Altera', rekao je Babić u razgovoru za tportal, pa dodatno pojasnio svoju odluku.

'Bit će to simbolični čin u kojem novac uzimamo na medijskom smeću (svi Margetićevi upisi su potpuno smeće) koje se izdaje za novinarstvo te ga doniramo ljudima koji se zaista pokušavaju baviti novinarstvom, a mainstream mediji ih tretiraju kao smeće. Ljudima poput Margetića se obično ne bavim, ali prešućivanje njegovih upisa ostavilo bi makar mrvicu sumnje da piše istinu. Ovim poslom se predugo bavimo pošteno da bi bivši predsjednik mladeži HDZ-a blatio Index, valjda jedini mainstream medij koji nikad nije bio korumpiran, na kojem nikad nije bilo zabranjenih tema i koji nikad nije sudjelovao u medijskom reketu', zaključio je Babić.

Što se tiče Margetića, on je Babiću odlučio uzvratiti - protutužbom.

'Informiran sam o najavi izvjesnog Matije Babića kako će podnijeti protiv mene tužbu zbog mojih Facebook statusa o njemu i njegovom portalu te zbog mojih izjava u emisiji Net TV-a 'Sedma sila'. Kao i uvijek u ovakvim slučajevima, prihvaćam bačenu rukavicu i javno pozivam Babića da ne odustane od tužbe. Sve što tvrdim o njemu i njegovim poslovima, mogu i dokazati, odnosno mogu dokazati kako ga niti u jednom trenutku nisam klevetao. Za razliku od njega, koji ustrajno o meni iznosi smišljene laži i uvrede, pa me tako naziva 'prevarantom i kriminalcem'. O vjerodostojnosti Indexa najbolje govori jedna crtica o tekstu izvjesnog Tomislava Klauškog. Prije godinu dana objavljen je njegov tekst na Indexu u kojem Klauški tvrdi kako sam ja pravomoćno osuđivan zbog kriminala, iako je Klauški u tom trenutku imao javno na internetu objavljenu potvrdu nadležnih sudova da nikada nisam osuđivan i da se protiv mene ne vode nikakvi postupci zbog ikakvog kriminala', rekao je Margetić u razgovoru za tportal.

'I Index i Babić nastavili su ustrajno ponavljati takve laži, pa i tijekom zadnjih nekoliko dana, što u statusima na Facebooku, što u raznim komentarima na istoj društvenoj mreži. Stoga sam također odlučio Babiću uzvratiti tužbom za klevetu zbog njegovih zadnjih statusa i komentara, pa će i on imati priliku svoje klevete braniti na sudu. Što se, pak, tiče problema medijskog, marketinškog reketa u brojnim medijima u Hrvatskoj, mislim da tu ima dovoljno posla i za Hrvatsko novinarsko društvo i za USKOK i DORH. Vrijeme je da se i mi novinari malo pozabavimo korupcijom u našim redovima i da otvoreno progovorimo o pojavama medijskog reketa i novinarske korupcije. Apsurdno, danas ne znamo cijenu kartice novinarskog teksta ili priloga, ali svi u kuloarima znamo koliko tko naplaćuje neobjavljivanje određenih tema i tekstova. Dakle, svi u kuloarima znamo koliko košta medijski reket, tko, od koga i kako naplaćuje, ali o tome šutimo tobože iz neke međusobne novinarske kolegijalnosti. Smatram da je došlo vrijeme da se rješava i korupciju u novinarstvu. U tom kontekstu i ovu najavu tužbe Matije Babića gledam kao priliku da se javno progovori o medijskom reketu i novinarskoj korupciji', zaključio je Margetić.