NOVI RAT ZA STOJEDINICU

Matić: Pretvorili ste radio u Kuginu kuću

23.09.2010 u 16:48

Bionic
Reading

Nakon što je u medije procurilo pismo koje je predsjednik Uprave Stojedinice Drago Perić, strahujući od smjene, uputio suvlasnicima Stojedinice, došao je odgovor od jednog od suvlasnika kultnog radija Željka Matića

Perić se u pismu žali na teško financijsko nasljeđe. Upozorava da je stara uprava prestala plaćati doprinose dok se istodobno znalo mjesečno preko student servisa isplaćivati 400.000 kuna.

Perić spominje i navodnu pozadinsku urotu trojice suvlasnika Željka Matića, Dubravka Merlića i Dobrivoja Kebera, koji navodno šire priče o stečaju i preuzimanju nakon toga. Zamoljen da prokomentira navode iz pisma, Perić je kazao za tportal: 'Ne želim to komentirati, ne znam kako je to dospjelo u medije, to je stvar naše interne komunikacije.'

Željko Matić je svoj pismeni odgovor započeo riječima: 'Vaša paronoja očito nema kraja. Za razliku od kuće kojoj ste na čelu i koja se Vašom zaslugom polako, ali sigurno bliži svom kraju.'

Matić piše da tome svjedoči i Perićev 'sasvim sumanuti strah' od ulaska na Radio dvojice 'osvjedočenih prijatelja Radija': prvog glavnog urednika Dobrivoja Kebera te Dubravka Merlića.

'Suprotno Vašim bolesnim strahovanjima, njih dvojica nisu bila ni u kakvoj misiji preuzimanja Radija već su svratili pogledati na mom kompjutoru jedan projekt koji nema nikakve veze s Radijom, a o čemu mogu posvjedočiti i dvoje zatečenih radnika Radija 101. Nisu se pri tom ponosno prošetavali ovim Radijom, kao što se uostalom nitko ne prošetava već duže vremena. Nekad otvorena i druželjubiva sredina u kojoj su rado viđeni gosti bili i slušatelji i kolege novinari pretvorena je Vašom zaslugom u Kuginu kuću u koju više ni poštar ne može ući. Nedavno nas je napustila i pretposljednja čistačica.'

Matić se pita zašto bi se Merlić i Keber raspitivali o Stojedinici: 'Slika zapuštenih i ofucanih podova i zidova, očajnih i raspamećenih ljudi koji mjesecima ne primaju plaću govori više od riječi. Zaista ne morate strahovati za preuzimanje Radija od nas trojice kao ni od koga suvislog, jer ova poslovna, organizacijska, kadrovska i programska ruina nikog ne zanima.'

Matić nastavlja s podsjetnikom na '96. godinu: 'Niste morali ni strahovati, bar kad sam ja u pitanju ni 1996. godine. Točno je da me je Nino Pavić zvao na razgovor baš kao što je točno i da sam mu tom prilikom rekao kako Radio 101 nije na prodaju te da je to uostalom zbog postojećeg Društvenog ugovora koji nalaže da se vlasnički udjeli najprije moraju ponuditi društvu, a tada je na snazi bila i odredba da tadašnjih dvadeset vlasnika moraju prenijeti dio svojih udjela na ostalih sedamdeset suvlasnika nemoguće. Dakle niti sam htio, niti sam mogao prodati Radio Nini Paviću. Osim toga on je kasnije i bez prodaje dobio koncesiju koje se pod pritislom javnosti odrekao. Vi to, vidim, ne znate ili ne želite znati iako Vam elementarna logika govori da ni danas ne mogu prodati svoj udjel bez da ga najprije ponudim svima, a kamoli Vaš ili bilo čiji drugi kao što ne mogu prodati ni Vaš stan, automobil ili bilo što drugo!'

(...) 'I kad već spominjete prodaje i muljaže, radio bih Vas podsjetio da je 48% radija zaista od strane tada stopostotnog vlasnika Grada Zagreba ponuđeno meni Silvestru Vrbancu i Zrinki Vrabec Mojzeš što smo s gnušanjem odbili. Sapienti sat!' - ističe Matić.

(...) 'Osim toga ako je taj i takav Nadzorni odbor kriv zbog nezakonitog poslovanja, kako objašnjavate to što Društvo i danas unatoč jasno određenim povlastima posluje potpuno nezakonito. Zašto se prijetite policijom meni, a ne sadašnjem predsjedniku Nadzornog odbora ili u krajnjoj liniji sebi jer i slijepcu jasno kako ćete u ovoj hajci na 'kriminalce' najprije uloviti vlastiti rep.' - piše Matić i traži od Perića da mu odgovori na sljedeća pitanja:

1. Zašto osobe na Radiju 101 ne primaju plaću, a na ono što im se ponekad i isplati nisu plaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. U čemu je bar po tome razlike između bivše i sadašnje Uprave?

2. Zašto niste ništa učinili da zaustavite enorman rast dugova tako da će oni prema nekim procjenama u samo godinu dana Vašeg mudrog 'upravljanja' premašiti dugove koji su nastajali godinama?

3. Zašto niste uspjeli ni pola godine deblokirati račun Radija 101, a kada ste došli, hvalisali ste se izvrsnim vezama u medijskom, političkom i poslovnom svijetu?

4. Zašto su prihodi Radija 101 višestruko smanjeni čak i u odnosu na ratno razdoblju pa nam je tako u kolovozu ove godine uplaćeno 16.000 kuna ili ako vam je draže dvije tisuće i dvjestopedeset eura?

5.
Zašto ste pokrenuli morbidnu kampanju 'Gola činjenica' koja nam je u prvom kvartalu ove godine prouzročila gubitak od minimalno dva milijuna kuna?

6. Zašto ste bez ikave pripreme krenuli u novu programsku shemu koja je neslavno propala nakon svega dva mjeseca?

7. Gdje su Vam danas formati poput 'O tome se priča', '25 minuta', 'Pitch' i cijeli niz budalaština kojima se ni Vi niti itko drugi ni imena ne sjeća?

8. Zašto ste zabranili provjerene formate poput 'Phone boxa', 'Gradonačelnik pleše' ili pak najnagrađivanije radijske emisije 'Terre nostre'?

9. Gdje Vam je nestao radijski mag Igor Tomljenović koji se predstavljao kao direktor programa?

10.
Gdje je nestala sva ona bulumenta čudaka redaktora, producenata, urednika informativnog programa, šefova deska, zamjenika urednika pa i samog glazbenog urednika? Pretpostavljam da su valjda i njih posmicali Keber i Merlić?

11. Gdje je nestao Informativni program i u kojoj se to kući u Zagrebu vijesti pišu i uređuju iz Istre, a zapravo prepisuju iz provincijskih novina, iako su u Zagrebu objavljene dva dana ranije?

12. Gdje su nestali vrsni novinari iz Aktualnopolitičke redakcije koje sam Vam ostavio?

14. Gdje su nestali dopisnici, njih petnaestak?

15.
Zašto je Radio 101 citiran i relevantan samo po jednoj jedinoj emisiji, koju na Vaš užas baš ja vodim i uređujem?

16. Zašto je Radio 101 u ovom trenutku na najnižem mjestu po slušanosti od svog osnutka i doveden je u situaciju da se zapravo može ugasiti, a da će to samo rijetki primijetiti?

17.
Zašto je izgubljen bilo kakav kontakt sa slušateljima?

19. Zašto Radio ne postoji nakon 19 sati?

20. Zašto ste nas najprije obmanjivali kako će nam pomoći Škegro, zatim kako će nam dati novac Bandić i na kraju kao biser kako ćemo se naplatiti iz nekog imaginarnog zemljišta za koje nitko ne zna gdje je? Godina je skoro prošla, a na računu nema ni lipe. Doduše nema ni računa? Što je sljedeće? Nalazište dijamanata u Gajevoj!

21.
Zašto ste u potpunosti uništili postojeći marketing i doveli nas u situaciju da Vaši akviziteri konkuriraju nižim cijenama našem marketingu?

22.
Kako je to Vaš marketinški guru za masne novce unaprijedio program Radija 101? Koliko je to koštalo i koliko će nas još koštati? Tko jamči da nas novi financijski direktor neće opelješiti kao i marketinški guru?

23. Zašto se protivite pokretanju stečaja ako ste na to i zakonom obvezni jer je račun kuće blokiran više od pola godine?

24. Zašto ne okupite vjerovnike i dogovorite reprogramiranje dugova?

25.
Zašto još uvijek nemate sanacijski plan, bez kojeg nitko razuman neće uložiti ni lipe u ovaj Radio?

26. Zašto ne sazovete zaposlene i objasnite u kakvoj se situaciji Radio zaista nalazi?

'Pitanja bi se našlo još, a jedno od njih je: Zašto ne možete kulturno i pristojno komunicirati sa zaposlenim na Radiju pogotovo jer su neki od njih, za razliku od Vas, dvadeset i šest godina kontinuirano radili i stvarali na njemu. Zašto se ne primite posla umjesto što uhođenjem, cinkaranjem i denunciranjem vlastitih zaposlenika oživljavate lik nezaboravnog Ilije Čvorovića. Na mom uhođenju je, čujem, angažiran, doduše ne znam da li ste Vi to zapovjedili, i Hrvoje Belamarić koji je otkrio da sam se nedavno sastao s velikim urotnicima Zinkom Bardić i Ivanom Bareom? Ili zašto jednostavno ne pronađete lakši posao. Pomoći ćete tako i sebi i nama.' - zaključio je Matić.