AKTUALNI SAT U SABORU

Matić: Ne vodimo evidenciju branitelja iz redova manjina

18.01.2012 u 14:43

Bionic
Reading

Iako zastupnici vladajuće koalicije na aktualnom satu nisu željeli postavljati pitanja premijeru Zoranu Milanoviću i ministrima i njegovoj Vladi, oporbeni zastupnici nisu propustili tu priliku. Zanimalo ih je sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina u Domovinskom ratu, očitovanje o tzv. Komadininom zakonu, ali i neka pitanja s područja cestogradnje

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je danas na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru kako su u Domovinskom ratu sudjelovali pripadnici svih nacionalnih manjina, ali i da se o njihovom broju ne vodi posebna evidencija.

'Mi hrvatski branitelji znamo da je tijekom Domovinskog rata bilo pripadnika svih nacionalnih manjina i na to smo ponosni', rekao je Matić odgovarajući na zastupničko pitanje zastupnika nacionalnih manjina Nedžada Hodžića o tome ima li resorno ministarstvo evidenciju o žrtvama i broju sudionika nacionalnih manjina u Domovinskom ratu. Dodao je međutim kako se o tome ne vodi posebna evidencija te da je važno samo da li je netko bio ili ne hrvatski branitelj.

Josipa Salapića (HDZ) zanimalo je da li ministar financija Slavko Linić i dalje smatra, kao što je to izjavio lani u kolovozu, da predsjednik stranke i vlade ne može biti jedna osoba, na što mu je Linić uzvratio kako 'njegovo političko opredjeljenje u stranci nije pitanje važno za sve u Saboru'.

'U Hrvatskom saboru moj je posao da razmišljam o financijama i državnom proračunu', poručio je Linić.

Salapićevog stranačkog kolegu Davorina Mlakara interesiralo je favorizira li nekog Zakon o izboru načelnika, gradonačelnika i župana, u javnosti poznat kao 'Komadinin zakon'. Premijer Zoran Milanović uzvratio mu je kako je njegovo pitanje 'sugestivno i ironično'.

Što se tiče zakona, Milanović je rekao da on ne favorizira nikoga te da nije donesen samo za Zlatka Komadinu. Naveo je i primjer jednog srednjedalmatinskog otoka, na kojem će, kako je kazao, na mjesto načelnika koji je otišao u izvršnu vlast doći HDZ-ovac.

IDS-ova Damira Kajina zanimalo je hoće li se nastaviti izgradnja istarskog ipsilona te razmišlja li se o produženju koncesije francuskoj tvrtki 'Bouygues', a premijer Zoran Milanović najavio je kako će se izgradnja nastaviti kao i da se ozbiljno razgovara o završetku koncesijske izgradnje Istarskog ipsilona.

Milanović je također pohvalio našu cestogradnju rekavši kako je među najboljima u Europi.