europarlamentarac

Matić: Nacionalni interesi su iznad stranačkih u Europskom parlamentu

29.10.2019 u 15:31

Bionic
Reading

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić istaknuo je u utorak na otvorenju svoga ureda u Zagrebu da hrvatskim europarlamentarcima nacionalni interesi trebaju biti iznad stranačkih

Fred Matić ustvardio je da europarlamentarci iz velikih zemalja zajedno 'promoviraju svoje interese' protiv interesa manjih država članica.

'Moramo se držati zajedno. Mi jesmo iz različitih političkih grupacija, ali smo iz Hrvatske', kazao je Matić i ilustrirao to činjenicom da je on u Odboru za ribarstvo glasao za amandmane Ruže Tomašić iako je njegova grupa S&D bila protiv.

'Ako smo razjedinjeni, pogotovo ćemo biti mali', poručio je Matić.

Matić je rekao kako je pokrenuo inicijativu da se hrvatski eurozastupnici sastaju jednom mjesečno, kako bi 'vidjeli što ih ne dijeli, a to je Hrvatska'.

Matić ne da na Šuicu

Uoči glasanja za novi sastav Europske komisije, Matić je naznačio da će biti 'za'.

SDP-ov klub zastupnika S&D ima 10 povjerenika u predloženoj komisiji, jednog više od Europske pučke stranke, podsjetio je.

Hrvatska članica nove Komsije je Dubravka Šuica, potpredsjednica za demokraciju i demografiju.

'Kada si u inozemstvu onda si za svoga, ma kakav god bio', kazao je Matić i kazao kako 'naša povjerenica nije nešto vrijedna, ali je vrijeđati ne damo'.

Ali s druge strane, podsjetio je, HDZ nije podržao pučku pravobraniteljicu Loru Vidović u namjeri da se kandidira za europskog pravobranitelja, čime je Hrvatska izgubila šansu da dobije svog kandidata na tom položaju, kao što je svojedobno HDZ bio kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

Najviše se vidim u Odboru za prava žena i jednakost spolova

Predrag Fred Matić član je Odbora za ribarstvo i Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a, dok je zamjenski član Odbora za prava žena i jednakost spolova.

Član je i Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Arapskim poluotokom i Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore.

Kazao je kako će kao član Odbora za ribarstvo pokušati pridonijeti revitalizaciji ribarstva u kontinentalnoj Hrvatskoj dok je njegova kolegica Ruža Tomašić koncentrirana na ribarstvo u Jadranu.

Međutim, najviše se pronalazi u Odjelu za prava žena i jednakost spolova.

'Tu mislim da mogu najviše pridonijeti', kazao je Matić i naglasio da su u tom odboru samo dva muškarca.

'Tko može bolje zaštiti ženska prava od muškaraca?', zapitao se Matić.

Na kraju se osvrnuo i na HDZ-ovo iznajmljivanje prostorija hrvatskog sabora za kongres Europske pučke stranke u studenome.

'Ako skupim novaca možda organiziram rođendansku zabavu u Saboru. Za 34 tisuća kuna ljudi se mogu dobro zabaviti', kazao je.