OTPOR OBJAVI REGISTRA BRANITELJA

Matić: Bivši ministar mi podmeće, ja sam vukovarski heroj

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Fred Matić izjavio je danas kako će registar branitelja biti objavljen nakon što bude pripremljen odgovarajući zakonodavni okvir. Jučerašnji napad Tomislava Ivića na njegov ratni put, Matić je nazvao podmetanjima i pokušajem manipulacije

Komentirajući nakon današnje sjednice Vlade kritike da bi se najavljenim objavljivanjem registra branitelja prekršilo zakon i Ustav, Matić je pred Banskim dvorima rekao kako zna da objavljivanje registra, prema važećim zakonskim odredbama, nije moguće.

'Nisu oni otkrili toplu vodu, pa i mi znamo da po sadašnjoj zakonskoj regulativi to nije moguće napraviti. Zato i nismo rekli da ćemo to napraviti sutra ujutro, nego ćemo napraviti prave, temeljite pripreme, a kad napravimo pripreme, onda ćemo to i provesti. Dakle, za ovog četverogodišnjeg mandata Kukuriku koalicije registar branitelja će biti objavljen', rekao je Matić.

Upitan o kakvim je pripremama riječ, ministar branitelja odgovorio je da se radi o pripremama zakona.
'Nitko neće kršiti zakon, nitko neće prekršiti Ustav. Kad se pripremi adekvatan zakonski okvir tada ćemo pristupiti objavi registra u onom obliku koji će biti potpuno bezbolan za sve branitelje', naglasio je.

Odmah po najavi objave Registra branitelja neki pojedinci iz brojne braniteljske populacije krenuli su nisko udarati po novom ministru. Jedan od njih je Matićev prethodnik Tomislav Ivić, koji je u srijedu na konferenciji za novinare podijelio otvoreno pismo u kojem se dovode u pitanje Matićeve ratne zasluge.

Pismo koje je navodno potpisalo 20-ak vukovarskih branitelja, a poslano je predsjedniku, premijeru, udrugama iz Domovinskog rata, političkim strankama te medijima, između ostalog je navedeno da je aktualni ministar u svom životopisu lažno napisao da je u obrani Vukovara obnašao sve funkcije, od zapovjednika voda do zapovjednika bojne.

'Zna se da je pokojni general Blago Zadro bio zapovjednik bojne u kojoj je bio mobilizirani vojnik Matić - Fred. Nakon smrti generala Zadre zapovijedanjem bojne je nastavio pokojni Marko Babić i Ivo Kovačić. Zar ga nije sramota tako gaziti po kostima mrtvih heroja Vukovara i uzimati sebi nešto što nikada nije bilo?' - navodi se u pismu.
Ministar Matić je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao kako je 'to stara priča kojom bivši ministar Ivić i drugi žele manipulirati činjenicama'. 'Ja sam svoj ratni put objavio na 400 stranica u knjizi 'Ništa lažno' i dosad me nitko nije demantirao', rekao je Matić za Slobodnu Dalmaciju

Fred Matić je također otkrio kako ga, otkako je Ivić pustio u javnost otvoreno pismo, neprestano zovu prijatelji i demantiraju da su potpisali sporno pismo.

Podsjetio je da je 1998. godine, kada je u HDZ-ovoj Vladi postao šef kabineta Ministarstva branitelja, bio heroj Vukovara. Kada je nekoliko godina poslije toga postao savjetnik Jadranke Kosor, bio je hrvatski branitelj i heroj Domovinskog rata, a kada je postao savjetnik za branitelj predsjednika Josipovića za sve je bio heroj, branitelj i logoraš. Pita se kako sada netko može govoriti o nelogičnostima njegova ratnog puta.