PISANJE DER STANDARDA

'Mate Granić upetljan je u aferu Hypo'

18.09.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Više bivših hrvatskih dužnosnika, među kojima i nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, umiješano je u aferu Hypo banke, piše bečki list Der Standard

Istraga oko Hypo banke rasvijetlila je pitanje tko je 2007. pomogao u tome da Hrvatska narodna banka odustane od veta protiv ulaska Bayern LB-a u Hrvatsku, navodi list. Zahvaljujući političkoj intervenciji ta je banka u rujnu 2007. dobila odobrenje za ulazak na hrvatsko tržište.

Iz dokumenata do kojih se došlo u istrazi, vidljivo je da je bivši šef hrvatske diplomacije Mate Granić bio umješan u aferu kao savjetnik banke, tvrdi Standard. Za svoje usluge Granić je dobio 200.000 eura, a Josef Kircher, Wolfgang Kulterer i Tilo Berlin dali su svoj pristanak. Novac je prebačen na švicarski račun Nataše M.

Granić je za Der Standard izjavio da je od 2005. do 2008. politički i ekonomski savjetovao Hypo Zagreb, a Hypo International 2007. i 2008. prilikom njezine regionalne ekspanzije. Istaknuo je da iznos od 200.000 eura nije dobio on, nego Nataša M. koja je bila zadužena za pravna pitanja u njegovom timu.

Vlasti u Lihtenštajnu odlučile su zamrznuti račune nekadašnjeg zamjenika hrvatskog ministra obrane Vladimira Zagorca, koji je također umješan u aferu. U sudskoj odluci od 1. rujna stoji da su bankari svjesno odobravali "prekomjerno financiranje" od kojeg je Zagorec profitirao. Njegovi otvoreni krediti kod Hypo banke iznose oko 71,8 milijuna eura, prenosi bečki list.