'VELIKI MAESTRO'

Matanović, Peša i Petlevski ostaju u pritvoru

19.12.2008 u 16:18

Bionic
Reading

Trojica bivših dužnosnika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), optuženih za korupciju u slučaju 'Veliki maestro' i dalje će ostati u pritvoru jer je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo još jedan prijedlog da se brane sa slobode

Sutkinja Ivana Kršul ustvrdila je kako i dalje postoje svi razlozi da se dvojicu bivših potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića i Roberta Pešu te šefa Odjela za nekretnine Igora Petlevskog zadrži u pritvoru u kojemu su od lipnja prošle godine.

Sud smatra da je pritvor nužan i s obzirom na dužnosti koje su obnašali te težinu kaznenih djela koja im se stavljaju na teret.
Iako su se i na današnjem ročištu trebale pregledavati, odnosno preslušavati tajne snimke na kojima USKOK temelji optužnicu u jednom od najvećih antikorupcijskih postupaka, većina vremena potrošena je na prepirke obrane i tužiteljstva.

Sutkinja je od USKOK-a zatražila očitovanje o snimkama koje nisu predviđene za gledanje jer se ne odnose na optuženike, a koje bi, tvrdi obrana, mogle otkriti još neke visokopozicionirane osobe upletene u korupcijski skandal.

Obrana je stoga još jednom zatraži uvid u sve tajne snimke, što im je sud ranije odbijao uz obrazloženje da imaju uvid u transkripte te da će se u sudnici prikazati sve bitno za postupak.

Odvjetnik prvooptuženog Matanovića najavio je da će na idućem ročištu kao svjedoke predložiti i dvoje USKOK-ovih dužnosnika.
Bivše potpredsjednike HFP-a te još šestero suoptuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Osim za primanje i davanje mita, USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.