NAVODI SVJEDOKA

Matanić je ubijao za bugarskog premijera

14.07.2009 u 10:52

Bionic
Reading

Hrvatska policija došla je tijekom istrage atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića do šokantnih informacija - do svjedočanstva da je Robert Matanić, jedan od sudionika u atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjića, ubijao u Bugarskoj po nalogu vjerojatnog novog bugarskog premijera Bojka Borisova, otkriva tjednik Nacional

To je hrvatskoj policiji ispričala osoba koja je prije nekoliko godina boravila s Matanićem u Bugarskoj. Ista osoba ispričala je da je Matanić zapravo po nalogu Bojka Borisova izvršio atentat u kojem je smrtno stradao i bugarski policajac Kiril Živkov.

Živkovu je na pogreb došao i Bojko Borisov, koji je tada održao oproštajni govor i izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se ubojice pronašli i pravedno kaznili. Za to je ubojstvo Matanić od Borisova - navodi Nacional tvrdnje tog svjedoka - dobio 350 tisuća eura.

Borisov je u Hrvatskoj ostao zapamćen po neugodnom diplomatskom skandalu koji je izazvao kao glavni tajnik bugarskog MUP-a po čijem je nalogu objavljena tjeralica za 12 Hrvata zbog mafijaških likvidacija u Sofiji početkom rujna 2004. Sreten Jocić 7. travnja ove godine na beogradskom sudu je rekao da mu je početkom 90-ih Borisov bio zaštitnik dok se skrivao u Bugarskoj od izručenja Nizozemskoj.

Borisov, inače bivši gradonačelnik Sofije, sa svojom je Strankom desnog centra (GERB) osvojio 39,7 posto glasova na nedavnim parlamentarnim izborima.

Zbog teške gospodarske situacije i korupcijskih afera, Socijalistička stranka dosadašnjeg premijera Sergeja Staniševa doživjela je težak poraz osvojivši jedva 17,72 posto glasova.