sigurnost na cestama

Šef sigurnosti u MUP-u: Ove godine gotovo 2000 prekršaja radnog vremena vozača

06.08.2022 u 19:33

Bionic
Reading

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova Josip Mataija, u Dnevniku N1 televizije iznio je dosad poznate detalje o teškoj nesreći na autocesti A4 u kojoj je život izgubilo 12 osoba. Iznio je i nekoliko savjeta za vozače

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri MUP-u gostujući u Dnevniku N1 rekao je kako je očevid praktično gotov, vozilo uklonjeno, ali je prerano govoriti o uzroku nesreće.

'Prerano je govoriti o bilo kakvim uzrocima jer može biti puno toga, potrebno je prvo provesti kriminalističko istraživanje', dodao je.

Mataija ističe da je u prvih sedam mjeseci ove godine utvrđeno 'preko dvije tisuće prekršaja iz zakona o radnim vremenima'. Navodi da se sve te stvari provjeravaju kod vozača još na graničnim prijelazima kako bi se spriječile upravo ovakve nesreće.

Dodaje da je stanje u prometu ove godine bilo zadovoljavajuće. Istaknuo je kako su u sedam mjeseci zabilježena 134 smrtna slučaja, odnosno 32 osobe manje nego lani.

  • +30
Prometna nesreća na A4 Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

'Isto bilježimo i manje teških tejelsnih ozljeda. Međutim, ovaj osmi mjesec nam nije krenuo dobro.'

Mataija je naveo i nekoliko savjeta za vozače, naglasivši kako vozači posebno trebaju voditi računa o pet stvari, brzini, alkoholu, mobitelu, pojasu i umoru.

'Vidimo da su poprilične gužve, ali pozvao bih vozače da poštuju propise, a tu prvenstveno mislim na brzinu. Što je veća brzina, veće su i posljedice. Osim toga, alkohol nikad ne ide u kombinaciji s vožnjom. Mobitel postaje sve veći problem, odvraća pažnju vozaču i ono na što uvijek upozoravamo – pojas, pojas i pojas!', upozorio je Mataija te dodao kako je najveća pogreška koju vozači rade kad misle 'blizu sam, treba mi još pola sata'.

  • +5
Izvlačenje autobusa na A4 Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

'Tu najčešće dolazi do nesreća. Uvijek kad se osjeti umor, treba stati, popiti kavu, malo se razgibati i kad dođete k sebi, nastavite vožnju', zaključio je Mataija za N1.