NEPOVJERLJIVI NAROD

Masovno se kupuju euri, ali kuna je stabilna

21.02.2009 u 09:58

Bionic
Reading

Iako je građane zahvatila velika nervoza zbog mogućeg slabljenja kune i mnogi su pohrlili u mjenjačnice po eure, tečaj je proteklih dana bio prilično stabilan. Prema tečajnici HNB-a, euro se jučer mogao kupiti za 7,47 kuna, a tjedan dana prije za 7,44 kune, pa ispada da je domaća valuta u tjedan dana oslabjela svega tri lipe

Posljedicaje to ovotjednih mjera centralne banke koja svojim mjerama nastojismiriti napetost koja je zavladala proteklih tjedan dana zbog nizaloših vijesti koje stižu, kako iz domaćih redova tako i s globalnogtržišta, Jutarnji list

Situacijana terenu govori da su mnogi građani prilično uplašeni najavama da bikuna mogla oslabjeti i do deset posto, pa masovno odlaze u mjenjačniceprodavati domaću valutu. Dragan Krstanović, vlasnik mjenjačnice Colonia u Importanne centru, kaže da je navala građana počela nakon istupa direktora Zagrebačke banke Franje Lukovića u jednom dnevnom listu kada je rekao “da je došlo vrijeme za kontrolirani proces uvođenja realnijeg tečaja kune”.


-Od subote kada je to izašlo u novinama imam opći stampedo u poslovnici.U nekoliko slučajeva ljudi su razročili ušteđevinu u kunama i mijenjajuje u eure. To me ne čudi jer izjava tako visokog dužnosnika u velikojbanci ne može građane ostaviti ravnodušnima - rekao je Krstulović.Sličan trend primjećuju i druge mjenjačnice, a vodeće banke ističu dane bilježe veću potražnju od uobičajene.  Jedini način da se nervoza smiri, razmišljaju u centralnoj banci,jest pokazati građanima da do deviza mogu doći uz stabilan tečaj.

U toime HNB je prije tri dana donio odluku kojom je bankama pušteno čak1,25 milijardi eura, od 7,6 milijardi eura ukupnih rezervi kojima bankeraspolažu. Kako bi se te devize našle u optjecaju i tako zadovoljilapovećana potražnja, jučer je donesena i druga mjera. Povećana jenajveća dopuštena otvorena devizna pozicija banaka s dosadašnjih 20 na30 posto jamstvenog kapitala. Osim toga, guverner Željko Rohatinski najavio je “restriktivniju kunsku politiku”, što znači da će kune postati tražena roba, makar za banke.

Zaredovno održavanje pričuva, primjerice, banke moraju osigurati dovoljnukoličinu kuna, a ako to nisu u stanju, krše zakon i podliježusankcijama. S obzirom na to da je kuna na tržištu sve manje jer ihcentralna banka povlači s tržišta, idućih tjedana moglo bi doći i doobrata, odnosno do jačanja kune.

- Razdoblje napetosti će jošpotrajati i mogu se očekivati oscilacije tečaja. Ali, HNB je potpunokoncentriran na  održanje stabilnosti tečaja  - smatra Zdeslav Šantić, analitičar RBA.

Iako mjenjačnice bilježe navalu građana, u dvije vodeće banke ističu da ne primjećuju veću potražnju deviza.

-Ne bilježimo promjene koje bi značajnije odstupale od uobičajene iredovne aktivnosti potražnje za devizama - ističu u Privrednoj banciZagreb. U Zagrebačkoj banci imaju isto iskustvo. - U našim poslovnicamadosad nismo zamijetili povećanu potražnju deviza - napominju. Iskustvomjenjača, čini se, nešto je drugačije.  

U mjenjačnici Sv. Matej na Iblerovu trgu priznaju da nemaju dovoljno eura za sve koji ih u poslovnicu dolaze tražiti.

-Ovaj je tjedan osjetno veća potražnja, mnoge smo počeli odbijati jernemamo dovoljno eura - rekla je Jadranka, djelatnica mjenjačnice.

Usamom centru grada, u mjenjačnici TB u Jurišićevoj, slična priča. -Bila je situacija da se sto eura moglo kupiti za 715 kuna, a nitko nijekupovao, a sada, kada je tečaj oko 750, svi kupuju kao ludi. Prometjest pojačan, a za sve su krivi mediji - uvjeren je djelatnikmjenjačnice.