U BANSKIM DVORIMA

Masovna prodaja državnih udjela

08.07.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor na početku današnje sjednice svog kabineta istaknula je da je Vlada stabilna i da ima čvrstu potporu u Saboru

'Pripremamo daljnje projekte i nastavit ćemo s radom tijekom cijelog ljeta', rekla je premijerka.

Nije se propustila pohvaliti novim podacima o kretanju broja nezaposlenih. U lipnju je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje u odnosu na travanj, 10.598 ljudi našlo posao, što je mjesečni pad nezaposlenosti od 3,6 posto.

'Oko 41 posto otpada na sezonsko zapošljavanje, a ostatak je redovito. I dalje ćemo pratiti kretanje broja nezaposlenih koji će se, nadam se, i dalje smanjivati', istaknula je Kosor.

Smjernice za decentralizaciju države

Na samoj sjednici Vlada je donijela smjernice i načela za decentralizaciju i teritorijalni preustroj zemlje. Premijerka Kosor istaknula je da je za provedbu reforme jedinica lokalne uprave potrebno suglasje svih parlamentarnih političkih stranaka te da Vlada ovim prijedlogom neće mijenjati rezultate lokalnih izbora.

Osnovni kriteriji za ocjenjivanje opravdanosti postojanja neke lokalne jedinice bit će demografski, administrativni, zemljopisni, gospodarski i financijski. Ministar uprave Davorin Mlakar rekao je da je dosad već prikupljeno više od 90 posto potrebnih podataka za analizu stanja, nakon čega bi se trebalo krenuti u izradu prvih izvješća o funkcioniranju lokalne samouprave.

U sljedećih 15 mjeseci, do rujna 2011. godine, trajat će priprema modela teritorijalne reorganizacije, da bi se konačni model odredio do rujna 2012. godine.Novi teritorijalni ustroj zaživjet će za sljedeće lokalne izbore 2013. godine

Popis tvrtki za privatizaciju

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) izradio je popis društava u državnom vlasništvu za moguću privatizaciju. Prema toj evidenciji, država u 394 poduzeća drži manje od 25 posto vlasništva, u 31 tvrtci ima od 25 do 49,99 posto vlasništva, a u 59 društava država je polovični ili većinski vlasnik.

'Za prodaju državnog portfelja određena su dva modela. Dio udjela prodat ćemo na burzi, a dio javnim prikupljanjem ponuda', rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač i dodao kako je u vlasništvu HFP-a 560 nekretnina ukupne površine veće od 25,5 milijuna kvadrata, od čega je uknjiženo 15,7 milijuna kvadrata.

Reforma HGK-a i HOK-a

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska obrtnička komora (HOK) dostavili su Vladi svoje prijedloge za reorganizaciju. Popijač je izvijestio da je HGK u svom prijedlogu naglasak stavio na racionalizaciju poslovanja, internacionalizaciju gospodarstva i razvijanje etičkih normi, dok su obrtnici istaknuli da HOK mora jačati partnerske odnose s drugim ustanovama te više raditi na obrazovanju svojih članova.

'Jasno je da će njihovi prijedlozi doživjeti niz promjena i dorada, tako da bi 1. rujna izašli s gotovim planom za preustroj obje komore', rekao je Popijač.

Stranci neće moći birati gradonačelnike

Vlada je u saborsku proceduru uputila i Zakon o pravu državljana članica EU u izborima za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

Državljani članica EU s prebivalištem u Hrvatskoj nakon ulaska Hrvatske u Uniju moći će birati članove predstavničkih tijela županija, gradova i općina i kandidirati se za njihove članove, no neće se moći kandidirati niti glasati za župane, gradonačelnike i općinske načelnike