NEMORALNA PONUDA KBC-A RIJEKA

Maškarin se pita na što se odnosi 2,5 milijuna kuna

18.02.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Ingrid Barić, odvjetnica mladog Rabljanina Miroslava Maškarina, koji je u srpnju 2006. godine pri rutinskoj operaciji slijepog crijeva ostao bez noge, ne zna na što se odnosi navodni odštetni prijedlog od dva milijuna i 467 tisuća kuna za koji je Vlada jučer dala odobrenje KBC-u Rijeka da mu se isplati

Nakon jučerašnje zatvorene sjednice Vlade priopćeno je, naime, tek da Vlada daje takvo odobrenje prema predloženoj sudskoj nagodbi zato što KBC treba njezinu suglasnost s obzirom da iznos prelazi dva milijuna kuna.

'Ostali smo jučer iznenađeni jer se priopćenje Vlade vrti na internetu, a o čemo smo saznali od novinara. Međutim ne znam na što se taj iznos odnosi jer nismo bili uključeni u bilo kakve razgovore', kaže nam odvjetnica Barić, koja zbog ročišta jutros u Crikvenici nije još stigla kontaktirati odvjetnika koji zastupa riječki KBC, ali očekuje, kaže, i da ih se službeno o svemu obavijesti. I sam Miroslav Maškarin se, tvrdi, isto pita – za što se daje taj novac i tko ga daje.

Ponuda se odnosi na sve

Ponuđena naknada od 2,5 milijuna kuna odnosi se na sve, na potraživanja i od Miroslava Maškarina i od njegovih roditelja, doznajemo od ravnatelja riječkog KBC-a dr. Hermana Hallera. 'Do tog iznosa nisam došao ja, već institucije i advokati rukovodeći se praksom vrhovnog suda. Prema tome, iznos nije izmišljen iz malog prsta, do njega se došlo izračunom i realnim pokazateljima koji u tom svijetu vladaju', objašnjava dr. Haller izravivši zadovoljstvo što se dolazi do pokušaja nagodbe mirnim putem. Očekuje pismo iz Vlade o informaciji koja je izašla u javnost, a dalje će se sve, govori, riješavati advokatskim putem. Krivice, po njemu, nema i kaže: 'Prihvaćamo da je došlo do tjelesnog oštećenja, ali radilo se o komplikaciji za vrijeme operacijskog zahvata'.

'Na početku su bile dvije tužbe. Tužba Miroslavovih roditelja protiv KBC-a Rijeka u iznosu od 660.000 kuna i tužba samog Miroslava protiv KBC-a i Republike Hrvatske. Sud je te dvije tužbe spojio u jednu. Miroslavova potaživanja podijeljena su u dva djela, sedam milijuna kuna na ime povrede prava osobnosti (duševne boli, strahovi, bolovi) te pet milijuna kuna na ime prilagodbe prostora i pomoći (kupnja specijaliziranog automobila za invalide i smanjene životne aktivnosti)', objašnjava Barić te dodaje da je iznos od 2,5 milijuna kuna, ako se odnosi na sve nabrojano, a uključuje i RH i KBC, premalen te se nada da se ipak odnosi samo na KBC.

Podsjeća pritom da je u razgovoru s ondašnjim ministrom zdravstva Nevenom Ljubičićem, ispred države, on nudio tri milijuna kuna plus mjesečnu rentu.

Barić napominje i da se još uvijek čeka treći nalaz, Medicinskog fakulteta u Osijeku, što je naloženo još u listopadu prošle godine. Za podsjetiti je i na sudsku trakavicu koja traje već godinama, a cijeli slučaj pokušava rasvijetliti Općinski sud u Rijeci.

Mišljenje liječnika iz Osijeka čeka se, naime, nakon što je tim vještaka iz Zagreba potvrdio da je pri operaciji počinjena pogreška, a tim liječnika iz Splita da se radi o komplikaciji pri operaciji, ali da je pogreška učinjena u postoperativnom liječenju. Kazneno se progoni, sada umirovljeni kirurg dr. Branko Popović, koji je u noći 10. srpnja 2006. operirao mladog Maškarina, a kojemu je pri rutinskoj operaciji slijepog crijeva ozlijeđena trbušna aorta, nakon čega mu je amputirana lijeva noga i teško narušeno opće zdravlje.

Miroslav Maškarin živi u Zagrebu, u struci se ne može zaposliti, ne prima nikakvu naknadu od države, izuzev posebne stipendije koju je dobio od bivšeg ministra znanosti Dragana Primorca, završio je godinu privatnog fakulteta, koji se dakako plaća, a još su dvije pred njim.