20 mrtvih

Masakr u Teksasu tretira se kao domaći terorizam

04.08.2019 u 21:58

Bionic
Reading

Američke vlasti pokušavaju utvrditi što je natjeralo mladića iz okolice Dallasa da ubije 20 osoba stotine kilometara dalje u robnoj kući Walmart u pograničnom gradu El Pasu, a napad tretiraju kao slučaj domaćeg terorizma

Guverner Teksasa Greg Abbott rekao je da se čini da je subotnji napad zločin iz mržnje, a policija je iz manifesta za koji vjeruju da je napadačev zaključila da je krvoproliće bilo rasno motivirano.

Državni tužitelj John Bash kaže da će tražiti smrtnu kaznu za osumnjičenika Patricka Crusiusa i da savezne vlasti tretiraju masakr kao slučaj domaćeg terorizma.

"Učinit ćemo ono što činimo teroristima u ovoj zemlji, pružit ćemo brzu i sigurnu pravdu", rekao je Bash novinarima na konferenciji za medije u nedjelju.

Rekao je da je napad "osmišljen sa ciljem zastrašivanja civilnog stanovništva".

Do masakra je došlo samo šest dana nakon što je tinejdžer na festivalu hrane u Kaliforniji upucao tri osobe i ozlijedio desetke prije nego što je počinio ubojstvo pred policijom. 

Samo 13 sati nakon masakra u Teksasu došlo je do još jedne masovne pucnjave u Ohiju gdje je napadač, noseći neprobojni prsluk, ubio devet osoba, a ranio 27 u povijesnom dijelu grada prije nešto ga je ubila policija. 

Znakovi mržnje

Crusius dolazi iz Allena u Teksasu, predgrađa Dallasa, udaljenog oko 1.046 kilometara istočno od El Pasa.

El Paso i Ciudad Juarez, zajedno sa susjednim gradom Las Cruces u Novom Meksiku, čine gradsko pogranično područje s oko 2,5 milijuna stanovnika, što predstavlja najveće dvojezično, višenacionalno stanovništvo u Sjevernoj Americi. 

U manifestu na četiri stranice za koji se vjeruje da ga je napisao osumnjičeni, napad na Walmart opisan je kao "odgovor na latino invaziju na Teksas."

U manifestu,  objavljenom na 8chan, internetskoj stranici koju često koriste ekstremisti, izražava se i podrška napadaču koji je u ožujku ubio 51 osobu u napadu na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu.

"Bijeli nacionalistički terorizam" 

Pucnjava se odrazila na predsjedničku kampanju u SAD-u. Nekoliko demokratskih kandidata osudili su porast nasilja vatrenim oružjem i pozvali na strožu kontrolu oružja, a  dva kandidata, gradonačelnik South Benda u Indiani, Pete Buttigieg te bivši kongresnik i stanovnik El Pasa, Beto O'Rourke povezali su napade s oživljavanjem bijelog nacionalizma i ksenofobne politike u SAD-u. 

"Ameriku napada domaći bijeli nacionalistički terorizam", rekao je Buttigieg na kandidatskom forumu u Las Vegasu. 

O'Rourke je na pitanje CNN-a vjeruje li da je Trump bijeli nacionalist odgovorio potvrdno. 

"On je javno priznati rasist i potiče još rasizma u zemlji", dodao je O'Rourke. 

I američki senator Bernie Sanders je za CNN ocijenio da je Trump bijeli nacionalist. 

"Ne osjećam se ugodno što to moram reći, ali mislim da svi dokazi upućuju na to da imamo predsjednika rasista i ksenofoba koji poziva na bijeli nacionalizam", smatra Sanders. 

"Donald Trump je odgovoran. Odgovoran je jer potiče strah, mržnju i netrpeljivost", rekao je za CNN američki senator Cory Booker. 

Reakcije iz Meksika

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da su među 20 ubijenih u pucnjavi bila tri državljana Meksika bila, a devetero među 26 ranjenih u napadu. 

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard rekao je u nedjelju da će Meksiko poduzeti pravne radnje kako bi zaštitio svoje državljane u Sjedinjenim Državama.

"Predsjednik me uputio da osiguram da se ogorčenje Meksika pretvori u učinkovite i brze pravne postupke te da Meksiko zahtjeva da se stvore uvjeti koji štite Meksikance u SAD-u", rekao je u videu objavljenom na Twitteru.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Meksika za Sjevernu Ameriku, Jesus Seade pozvao je na okončanje retorike koja potiče "ksenofobni barbarizam". 

"Suvremeni svijet ne može dopustiti takve činove ksenofobnog barbarizma koji se ne događaju u vakuumu. Izbacite u potpunosti retoriku koja ih potiče", napisao je na Seade na svom Twitter profilu.