državni tajnik

Martinović: Sud u BiH ne može osloboditi Mamića

19.04.2021 u 21:01

Bionic
Reading

Juro Martinović, državni tajnik Ministarstva pravosuđa, komentirao je daljnji postupak sa Zoranom Mamićom koji je napustio Hrvatsku, obratio se Županijskom sudu u Zagrebu i zatražio da svoju kaznu služi u Bosni i Hercegovini

Je li se ovo moglo spriječiti?

„Teoretski rečeno i procesno pravno bilo je to moguće da je sud smatrao da postoje razlozi da se izreče mjera opreza. Sud je u trenutku kada je izricao presudu, dakle vrhovni sud, nije smatrao to neophodnim s obzirom na dosadašnji, neometani tijek postupka kom je Zoran Mamić nazočio svim raspravama i ponašao se u cijelosti prema pravilima Zakona o kaznenom postupku', kazao je Martinović za RTL.

Što sad? Kakva je procedura? Mjere opreza nije imao. Zoran Mamić je mogao bez problema, što je i učinio, napustio Hrvatsku?

"Ne znam da li se to sada trebam smatrati nekakvom tragedijom ili ne, ali u svakom slučaju mi, Ministarstvo pravosuđa i uprave, radimo svoj posao, dakle sudovi rade svoj posao i u toj podjeli posla mi očekujemo da ćetaj zahtjev doći do Županijskog suda u Zagrebu koji je nadležan za izvršenje kazne zatvora za Zorana Mamića budući da on ima prebivalište na području Županijskog suda u Zagrebu. Kad se to dogodi Župamnijski sud u Zagrebu, odnosno konkretno, sudac izvršenja će donijeti svoju sudsku odluku koja e se onda dostaviti Ministarstvu poravosuđa, a mi ćemo onda odlučivati u konačnici o sklapanju sporazuma s Bosnom i Hercegovinom za izvršenje kazne zatvora. S njima imamo sporazum o suradnji izvršavanju kazni zatvora i suradnju u kazneno pravnoj sferi."

Znači li to da će Bosna i Hercegovina priznati našu presudu ili Zoran Mamić mora stati pred sudca u BiH i ponovno mora prolaziti cijelu porceduru kao što je bila u Hrvatskoj?

"Naravno, ne mora prolaziti cijelu proceduru, ali pravila su takva da sud u Bosni i Hercegovini koji će dobiti taj spis na nadležno postupanje - on je vezan činjeničnim supstratom, činjeničnim utvrđenjima hrvatskih sudova i tu ne može zadirati. Dakle, on odlučuje o kazni, rekl bi se, relativno autonomno iako su pravila suradnje u kaznenoj pravnoj sferi među suverenim državama zapravo pomoć da svoju sudbenost izvrše i onda kada je osoba koju su osudili nije na teritoriju naše države. Ta kazneno pravna suradnja nije ustanovljena da bi se pomoglo okrivljeniku nego da bi se pomoglo državi, u konkretnom slučaju Republici Hrvatskoj da svoju sudbenost izvrši uz pomoć Republike Bosne i Hercegovine."

Znamo da zakoni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nisu jednaki. Što ako Bosna i Hercegovina, recimo, kaže da za to  njih nije kazneno djelo? Postoji li takva mogućnost?

"Takva mogućnost ne postoji jer je to sigurno kazneno djelo i tamo. Nekakva sfera špekulacije i mogućnposti ide u tom pravcu da bi sud Bosne i Hercegovine bi eventualno, ukoliko na stanovit način, smatrao da je kazna zatvora previsoko odmjerena sukladno njihovom kaznenom zakonu,, mogao bi ovu kaznu sniziti." 

Mogu li ga, recimo, osloboditi?

"Dakle, apsolutno osloboditi, ne."

Postoji li mogućnost da Hrvatska sada zatraži, recimo, izručenje Zorana Mamića ili znamo, da s obzirom da Zoran Mamić ima bosanskohercegovačko državljanstvo, tu ne postoji nikakva šansa da on službenim putem bude izručen u Republiku Hrvatsku?

"I to moram reći teoretski dakle postoji mogućnost da mi ne idemo u sklapanje sporazuma i da tražimo njegovo izručenje, ali u pravilu se dopšta da se pravomoćna presuda izvrši u drugoj državi."

Po vašoj nekoj porcjeni, koliko će trajati ova procedura dok ne dođše cijela ta papirologija u Ministarstvo pravosuđa, dok ne krene onaj službeni dio vaše komunikacije s Ministarstvom pravde BiH? "Pa ne volim precizno govoriti o rokovima kakpo ne bi iznevjerio očekivanja stručne i nestručne javnosti procedura je vrlo jednostavna. Ako je ta presuda u odnosu na Zorana Mamića u Osijeku postala izvršna, to jest, nakon pravomoćnosti kada ju je Vrhovni sud vratio Županijskom sudu u Osijek, ako je ona osobno uručena Zoranu Mamiću, onda se nakon toga, kada se ta stvar kompletira u spisu, dakle spis dostavlja nadležnom Županijskom sudu, to je Županijski sud u Zagrebu i onda on postupa po svojim pravilima. ako je već stigao zahtjev Bosne i Hercegovine da se ustupi izvršavanje kazne zatvora u odnosu na Zorana Mamića, onda će sudac izvršenja o tome donijeti svoju sudsku odluku."

Planirate li možda izmijeniti zakon s obzirom da nam se ovakve situacije očito često događaju? Imali smo puno već bjegunaca od hrvatskog pravosuđa koji su pravdu , barem oni kažu, potražili s druge strane granice?

"Za mene, moje kolege pravnici i kolege iz te kazneno pravne sfere znaju da ja zagovaram ne baš tako česte izmjene kaznenog zakona jer je to jedna osjetljiva kazneno pravna sfera, možda najosjetljivji zakon koje društvo donosi, ali sigurno je da ćemo konzultirati kazneno pravna tijela. To su tijela katedre kaznenog prava, to je Vrhovni sud, to je Županijski sudovi i razmotrit tu materiju i vidjeti je li to svrhovito imajući u vidu i razinu ljudskih prava koja se štite svima pa optuženim i osuđenim osobama."