angažman PRO BONO

Martina Dalić napisala je 'lex Agrokor' uz pomoć Čačićeva i Škegrina igrača

Bionic
Reading

U izradi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, kolokvijalno 'lex Agrokor', sudjelovale su i osobe izvan sustava državne uprave, doznaje tportal

U Ministarstvu gospodarstva kažu kako su pri izradi zakona od više pravnih i financijskih stručnjaka zatražili mišljenje, ali da nitko od njih za te savjete nije bio novčano honoriran.

Izvori tportala kažu kako se ministrica gospodarstva Martina Dalić pri izradi 'lex Agrokora' savjetovala i s konzultantima Antom Ramljakom, Tomislavom Matićem i Borislavom Škegrom koje međusobno povezuju trenutačni ili prijašnji poslovni odnosi s Quaestusom, tvrtkom za upravljanje rizičnim kapitalom u kojoj je Škegro predsjednik nadzornog odbora.

U Ministarstvu gospodarstva savjetovanje s Ramljakom, Matićem ili Škegrom nisu nam ni potvrdili ni demantirali.

Ante Ramljak ulazi u Vladu Izvor: Nova TV / Autor: Nova TV

Od trojice spomenutih, tportalovi izvori upravo su konzultanta Antu Ramljaka apostrofirali kao najvažnijeg u kontekstu savjetovanja ministrice Martine Dalić pri izradi 'lex Agrokora'.

Konzultant Ante Ramljak od 1997. do 2007. bio je predsjednik uprave hrvatske podružnice investicijsko-savjetničke tvrtke CAIB, u kojoj je vodio projekte spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, kao što su savjetovanje u industriji cementa, financijskom sektoru, brodogradnji i telekomunikacijama.

Ramljak 2007. postaje suosnivač i direktor društva Quaestus savjetovanje, u kojem je zadužen za nadzor svih projekata i za aktivnosti društva u Jugoistočnoj Europi. U Quaestus savjetovanju ostaje sve do 2012., kada kao član upravnog odbora preuzima Sektor energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).

Ramljaka članom uprave CEI-ja imenuje Vlada u ožujku 2012., dakle u vrijeme kada je Radimir Čačić kao ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Milanovićeve vlade bio nadležan za energetiku. U veljači iste godine Vlada je Ramljaka postavila i za člana Nadzornog odbora HEP-a.

Tomislav Matić danas je porukom 'ne mogu vam ništa komentirati po tom pitanju' završio naš telefonski razgovor čim smo spomenuli 'lex Agrokor' i savjetovanje s Ministarstvom gospodarstva. Ante Ramljak nam je na pitanje je li savjetovao ministricu Dalić poručio da smo o tome 'već razgovarali s njegovim kolegom'. Misleći pritom na Matića.

Borislav Škegro porukom nam je kratko odgovorio kako ministricu Martinu Dalić nije savjetovao pri izradi takozvanog 'lex Agrokora'.

U svom odgovoru na upit tportala Ministarstvo gospodarstva nije detaljno opisalo ulogu financijskih i pravnih stručnjaka pri izradi 'lex Agrokora' niti su otkrivena njihova imena.

'Na izradi Prijedloga zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH radili su stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i stručnjaci Ministarstva pravosuđa. Ministarstva na izradi Zakona nisu angažirala ni domaće ni strane konzultante, već je kroz dulje razdoblje konzultirano više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije odnosno zatraženo njihovo mišljenje.

Kako na izradi zakona nisu angažirani konzultanti, nitko od stručnjaka koji su konzultirani u procesu izrade prijedloga zakona nije bio honoriran', piše u odgovoru Ministarstva gospodarstva.

A pitali smo ih, između ostalog, jesu li na izradi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH surađivali Borislav Škegro, Ante Ramljak ili Tomislav te ako jesu, koliko su iznosili njihovi honorari. Ministarstvo smo pitali da nam kažu tko je sve radio na izradi tog zakona ako informacije o savjetovanju Ramljaka, Matića ili Škegre nisu točne.

Odgovore smo danas pokušali dobiti i od ministrice gospodarstva Martine Dalić, ali do zaključenja teksta od ministrice nismo dobili nikakav odgovor.