VESNA ALABURIĆ tumači

Martina Dalić misli da je objava njezinih mailova - kriminal. A što ako je krtica sudionik prepiske?

15.05.2018 u 12:15

Bionic
Reading

Sada već bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić, nakon ostavke zbog kompromitirajućih mailova vezanih uz lex Agrokor što su isplivali u javnost, na odlasku je rekla kako očekuje da će biti istraženo tko je točno objavio fragmente sporne komunikacije. 'Neovlašteno otkrivanje i predaja trećim osobama tuđe elektroničke pošte jest kazneno djelo po našem zakonu', poručila je Dalić. Odvjetnica Vesna Alaburić za tportal objašnjava je li krađa tuđih mailova kazneno djelo iako je njihova objava od interesa javnosti te kako zakon gleda na to ako je sudionik rasprave razotkrio mailove bez znanja druge strane

'Mogu vam reći vrlo načelno, Kazneni zakon zaprečuje neovlašteno otvaranje tuđe elektroničke pošte i to je kazneno djelo povrede pisama i drugih pošiljaka', kaže Vesna Alaburić.

Prema tome, objašnjava, ako je netko neovlašteno ušao u elektroničku poštu Martine Dalić, može se smatrati da postoji sumnja da je počinio kazneno djelo - tu je riječ o neovlaštenom otvaranju tuđe pošiljke.

>>> Peruško: Nagodbu u Agrokoru ometa psihoza u javnosti, ali i 'taktička' osporavanja

'Ako je te mailove proslijedio netko tko je sudjelovao u toj prepisci, a nije dakle neovlašteno otvarao tuđu pošiljku, nego je ono što je njegova pošiljka učinio dostupnim nekome, to ne bi bilo kazneno djelo', objašnjava odvjetnica Alaburić.

Na kako konkretno zakon gleda na činjenicu da se dvije ili više osoba dopisuju privatno i onda jedna od njih pusti sadržaj u javnost?

'To bi moglo ulaziti u set tema o povredi prava osobnosti, ali naš zakon ne poznaje povredu privatnosti kao takvu. Poznaje kazneno djelo sramoćenja, ali ovo s obzirom na interes javnosti, teme o kojima se radi - a ne radi se o privatnoj prepisci, nego o prepisci koja se tiče teme od iznimnoga javnog interesa - smatram da nikako ne bi moglo biti sankcionirano ili kažnjivo na bilo koji način', navodi Alaburić.

Kad je riječ o mediju koji je objavio takvu prepisku, Alaburić ne dvoji: 'Nitko tko je objavio te mailove ne bi smio biti procesuiran', ističe.

  • +3
Martina Dalić podnijela ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

No druga je stvar s onim tko je neovlašteno provalio, bez obzira na to je li proslijedio ili nije dalje taj materijal.

'Sama činjenica da je provalio u tuđu elektroničku poštu je sporna i to je kazneno djelo povrede tajnosti pisama', zaključila je.

Kazneni zakon u svom dijelu Povrede tajnosti pisama i drugih pošiljaka (Članak 142.) navodi da:

1. Tko neovlašteno otvori tuđu pošiljku, pismo, brzojav, elektroničku poštu ili kakvo drugo sredstvo dopisivanja, ili na drugi način povrijedi njihovu tajnost, ili neovlašteno zadrži, prikrije, uništi ili drugome preda tuđu zatvorenu pošiljku ili pismo, brzojav, elektroničku poštu ili kakvo drugo sredstvo dopisivanja,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

2. Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi kakvu imovinsku korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu priopći drugome podatak koji je saznao povredom tajnosti tuđe pošiljke, pisma, brzojava, elektroničke pošte ili kakvog drugog sredstva dopisivanja, ili se s tom tajnom posluži,

kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

3. Ako kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.