RATNI ZLOČINAC

Martiću u Estoniji uručena zagrebačka optužnica

22.12.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Bivšem vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću u estonskom je zatvoru, u kojemu služi 35-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, "uručena" optužnica za raketiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog 1995., nakon akcije "Bljeska", doznaje se na zagrebačkome Županijskom sudu koji bi mogao tražiti njegovo izručenje ili mu suditi u odsutnosti.

Sutkinja koja vodi predmet Rajka Tomerlin-Almer potvrdila je za Hinu kako je od estonskih vlasti dobila potvrdu da je Martić upoznat s optužnicom koju je protiv njega i Milana Čeleketića prije sedam godina podignulo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

"Ovo smatram običnom provokacijom i ne prihvaćam", napisao je rukom Martić na dokumentu koji je sutkinja jučer dobila iz Estonije.

Iz dopisa je vidljivo da je Martić optužnicu odbio primiti i nije ju želio preuzeti, rekla je sutkinja, dodajući kako smatra da mu je ona uredno dostavljena pa se postupak može nastaviti.

Objasnila je da je riječ o optužnici koja još nije potvrđena jer je Martićev branitelj Dragutin Gajski na nju uložio prigovor o kojemu izvanraspravno vijeće ne može odlučivati dok se ne dostavi samom optuženiku.

"To je sada učinjeno i preostalo je čekati odluku vijeća. Ako optužnica bude potvrđena, od estonskih ću vlasti zatražiti privremeno izručenje i transfer optuženika kako bi mu se moglo suditi", rekla je sutkinja, koja ipak smatra kako je malo vjerojatno da će se to dogoditi, pogotovo ako za to bude trebao i Martićev pristanak.

Drugi vjerojatniji scenarij jest da će se 55-godišnjem Martiću suditi u odsutnosti. Prije te odluke sutkinja mora dobiti i mišljenje zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva koje je 2003. optužilo Martića i Čeleketića za granatiranja i raketiranja Zagreba, Jastrebarskog i Karlovca u svibnju 1995. U tim je napadima poginulo sedam osoba, a 175 ih je ranjeno. Napadi su bili osveta pobunjenih Srba zbog akcije "Bljeska" u kojoj je Hrvatska oslobodila zapadnu Slavoniju.

Milan Martić, ratni čelnik hrvatskih Srba podrijetlom iz Knina, pravomoćno je na Haaškome sudu osuđen na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom 90-ih godina protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj. Proglašen je odgovornim i za zapovijedanje raketnim napadima na Zagreb u svibnju 1995. godine u kojima je poginulo sedam osoba, a deseci su ranjeni.

Zbog terorističkih akcija i progona Hrvata iz kninskih sela Vrpolja i Potkonja, u Šibeniku je 1993. u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora.

Milan Čeleketić bio je potpukovnik JNA i zapovjednik okučanskog korpusa. Martić ga je u veljači 1994. imenovao zapovjednikom vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK). Nakon poraza u zapadnoj Slavoniji dao je ostavku, a na njegovo je mjesto postavljen Mile Mrkšić.