POTRESENA FRANCUSKA

Maršal Petain bio je antisemit!

04.10.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Francuski mediji donose vijest da je Serge Klarsfeld, uvaženi povjesničar koji proučava Holokaust, otkrio dokument iz 1940. godine koji predstavlja pisani dokaz da je nekadašnji francuski vođa, maršal Petain, i osobno bio umiješan u progon i mučenje Židova

Dokument je prije nekoliko dana anonimni donor predao Francuskom memorijalnom muzeju Holokausta. Klarsfeld, nekadašnji odvjetnik i lovac na naciste, uvjeren je u autentičnost dokumenta te ga smatra najnovijim dokazom koji ide u prilog njegovoj tezi da su i Francuzi bili antisemiti, a ne samo njemački okupatori.

Dokument potječe od 3. listopada 1940. godine te predstavlja nacrt statuta za Židove za vrijeme Višijske Francuske. Ono što je bitno jest da sadrži ne samo potpis, već i vlastoručne bilješke maršala Petaina, u kojima on daje precizne naputke o određivanju statusa Židova te im zabranjuje rad u javnoj službi i školama.
Henri Philippe Petain bio je francuski maršal i političar.

U Prvom svjetskom ratu istaknuo se u obrani Verduna. Prije Drugog svjetskog rata bio je povezan s francuskim klerikalno-fašističkim pokretom kagulara i nacističkim emisarima u Francuskoj, da bi tijekom samog rata pod zaštitom Nijemaca dao izglasati diktatorske ovlasti za sebe i proglasiti se predsjednikom Višijske Francuske. Nakon rata sudilo mu se za veleizdaju.

Na sudu su ga proglasili krivim i osudili na smrt strijeljanjem, ali je zbog njegove životne dobi predsjednik De Gaulle kaznu izmijenio u doživotni zatvor. U modernoj Francuskoj on je sinonim za izdaju, a riječ petainizam se smatra francuskom inačicom riječi kvisling.