MINISTAR ŠIMONOVIĆ

'Marković mi je kum, ali nisam znao za njegove poslove'

31.03.2010 u 12:08

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović potvrdio je danas da mu je jučer uhićeni odvjetnik Zoran Marković vjenčani kum, ali i kazao da nije znao za Markovićevo poslovanje s vladom koje je, ističe, počelo davno prije nego je postao ministar

'Ono što mogu reći je da nisam znao za poslovanje odvjetnika Markovića s vladom koje je počelo davno prije nego što sam ja ušao u vladu', rekao je Šimonović novinarima uoči okruglog stola Documente o suđenjima za ratne zločine.

Kazao je da kumstvo s ministrom Markoviću nije donijelo nikakve privilegije te da osobno nije utjecao na dodjelu poslova.

Zamoljen da komentira nagađanja da istraga protiv potpredsjednika vlade Damira Polančeca vodi do bivšeg premijera Ive Sanadera, Šimonović je kazao da ne nagađa, jer je to posao nadležnih državnih tijela koja se bave istragama i utvrđivanjem činjenica.

'Mi se dosta teško suočavamo s činjenicom da su svi pred zakonom jednaki', ustvrdio je ministar Šimonović.

Zagrebački odvjetnik Zoran Marković jučer je u nastavku antikorupcijske akcije Menadžer uhićen zajedno s Polančecom zbog sumnje da je poticao na zlouporabe položaja i ovlasti prilikom pravnog savjetovanja Podravke.

Marković je direktor tvrtke Fima Ami registrirane na Malti na koju je varaždinska Fima prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke. Jedan od njezinih suvlasnika je Milan Horvat koji je zbog navodnih malverzacija u Podravki u tzv. aferi Spice uhićen s još petoricom u antikorupcijskoj akciji Menadžer u listopadu prošle godine.

Po pisanju medija, odvjetnik Marković je sudjelovao u pregovorima oko upravljačkih prava u Ini koje je u ime hrvatske vlade s MOL-om vodio Polančec. Nagađa se da je u zamjenu za kontrolu upravljačkih prava OTP banka sa 34 milijuna eura, koje je u njoj deponirao MOL, zatvorila kredit Merrill Lyncha kojim je varaždinska Fima kupila Podravkine dionice.