šef špijuna

Markić: SOA radi po zakonu i ne treba sazivati sjednicu VNS-a

20.12.2019 u 21:20

Bionic
Reading

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) radi po zakonu, poručio je u petak za Novu TV šef agencije Daniel Markić koji stoga smatra kako zbog tvrdnje predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da su hrvatske tajne službe korumpirane ne treba sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS)

Grabar-Kitarović je ocjenu o korumpiranosti u sigurnosnim službama iznijela na sučeljavanju predsjedničkih kandidata na javnoj televiziji, a Markić je kazao kako je predsjednica svoju izjavu naknadno pojasnila kao i da "SOA nije prozvana”.

Markić je naglasio da je borba protiv korupcije iznimno bitna, a na pitanje ima li je u redovima SOA-e odgovorio je da je Agencija "kroz godine prošla kroz puno katarzi i svaki put je izišla bolja i bolja".

Na novinarsku opasku da je Predsjednica svojom izjavom poprilično uzdrmala obavještajni sustav te na pitanje je li s njom i s premijerom o tome razgovarao, s obzirom da ga oni imenuju i razrješuju, Markić je potvrdio kako je u stalnom kontaktu s državnim vrhom.

Službe nisu u službi kampanje

"I razumijemo svi da je to sada kampanja i, nažalost, svugdje, ne samo u Hrvatskoj, se tijekom svake kampanje spominju službe. Službe nisu u službi kampanje. Hrvati mogu biti, a ne samo državni vrh, ponosni na svoje hrvatske službe koje su izuzetne, vrlo profesionalne, u kojima radi veliki broj domoljubnih ljudi. Jedan broj je izišao iz Domovinskog rata, jedan broj su mladi ljudi koje smo zaposlili kroz zadnjih par godina”, dodao je.

Markić nije htio reći što stoji u njegovom očitovanju saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o cijelom slučaju te ustvrdio da se istrage ne boji.

"Mi smo konstantno pod nadzorima. Predsjednica vrlo dobro poznaje sustav, ja mogu reći. Otkad sam ja ravnatelj, surađivao sam s dva predsjednika Vlade - (Tihomirom) Oreškovićem i (Andrejom) Plenkovićem i s Grabar-Kitarović. Nikad nitko od njih nije od mene tražio nešto nezakonito a, da se dobro razumijemo, to vam kažem sad osobno, i da jesu to tražili – ne bi dobili”, poručio je Markić negirajući da je ikada bilo pritisaka.

"SOA definitivno radi po zakonu", ustvrdio je te ocijenio kako stoga nije potrebna sjednica VNS-a vezano uz cijeli slučaj. "U svim segmentima mi možemo biti primjer za bilo koju državnu instituciju. Da to ne mislim ne bih bio ravnatelj”, dodao je.